Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Firandet har börjat

Annons

Många ska fira midsommar i kommunen och det finns fler än en möjlighet att uppleva spelmansmusik och midsommarfester i Rättvik. Här är några exempel.

Midsommarfirandet i Boda startar redan på fredagsförmiddagen med bindningen av girlander. Festtåget går genom byn från kyrkan till Boda gammelgård där majstången ska resas på fredagskvällen. Efter majstångsresningen blir det logdans och för musiken står Boda spelmanslag

Vid lunchtid på midsommarafton blir det midsommarfest på Gärdebygården och strax efter Gärdebygården firas midsommar på Jöns Andersgården. Senare på midsommaraftonen avtågar festtåget från Enåbron genom Rättvik till Rättviks gammelgård. Majstången kläds och Rättviks spelmanslag spelar.

I Furudals bruk går festtåget från herrgården till kullen där majstången ska resas. Senare blir det gammeldans i Kättingsmedjan.

I Vikarbyn reser byborna två majastänger, den västra och den östra. Därefter är det dans i bystugan.

Traditionellt midsommarfirande blir det också på Vidablick på midsommarafton.

Glöm inte midsommar i Östbjörka i kväll, torsdag. Hästskjutsar tar barn och spelmän från byn till bystugan där majstången kläds. Senare på kvällen blir det dans till Raffe på utedansbanan i Östbjörka.

Det var några av midsommarfesterna på midsommaraftonen och på midsommardagen fortsätter festerna, bland annat i Östanvik, Gärdebyn och i Nedre Gärdsjö.

På söndag firas midsommar i gammelstan i Norrboda, Ore.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons