Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Firade 90-årsdagen i skoaffären -där hon fortfarande jobbar

Annons

-Jag ville inte att det skulle bli nåt speciellt med den här dagen men det blev ju ganska roligt, sa Ester och log lite blygt, bland tårtor, småkakor och kaffekoppar.

Det var en ovanlig lördag i Björkströms skobutik i Söderbärke.

Folk kom och gick, de flesta för att ge Ester en kram och gratulera på den stora dagen med en blomsterkvast. Men en del kunder hade inte en aning om vad som pågick och såg lite förundrade ut när de hamnade mitt i ett kaffekalas.

Hon var bara en flicka, Ester Engström, när hon började i familjens skoföretag, som grundades av hennes farfar, skomakaren Johan Björkström.

-Vi höll till i ett annat hus förut men det brann på 40-talet. Det var väldigt tråkigt för vi hade precis fyllt på lagret till jul, berättar Ester om den trista händelsen i familjeföretagets historia.

Hon driver butiken tillsammans med sin dotter Anna-Lisa även om Ester är blygsam om sin egen roll i rörelsen numera:

-Det är flickan min som sköter det, inte gör jag så mycket. Men jag försöker hänga med så gott det går och jag tycker det är väldigt roligt. Det är svårt att sluta.

Men prydligt skrivna böcker med butikens bokföring visar att Ester har god kontroll på rörelsen.

-Datorer förstår jag mig inte på, säger Ester.

Hon har varit med om en stor förvandling i branschen, fått se välgjorda svenska kvalitetsskor i skinn och läder bli utkonkurrerade av skodon i konstmaterial, tillverkade i jätteupplagor i lågprisländer.

-Det finns nästan inga svenska skofabriker kvar. Tänk bara hur många fabriker det fanns i Örebro. Nu är det väl bara någon kvar som gör arbetsskor.

Men det finns fortfarande skor av god kvalité att hämta i Norge och Finland.

På väg in mot lagret har Ester ett eget litet museum med en kavalkad av gamla svenska skor för både friluftsliv och fest. Några är riktiga konstverk.

-Förr var det inte slit och släng, som det är i dag.

Ester tycker om somrarna. Då är det många sommargäster som kommer in i butiken, som blivit berömd på många håll i landet efter både tv-program och artiklar i rikspress.

Till och med de världsberömda rockarna i The Hives från Fagersta har varit inne hos Björkströms för att leta scenskor.

TORBJÖRN SVENSSON

Mer läsning

Annons