Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiolen i konsten - en musikresa

Annons

Fioler i mängder av olika former, av sten, av wellpapp, metall, foton, fioler avbildade av konstnärer, Jerk Wermäster, Björn Ståbi, Olle Hanspers, Axel Fridell eller Bror Hjort. Det är bara att välja.

Per Gudmundsson, verksamhetsledare för Folkmusikens hus provade stenfiolen, välsignad av förre påven, under hängningen av Fioli Fiolej. Fiolen byggdes av Lars Widenfalk 1992 och består av svart granit, diabas och Härjedalsporfyr. Stallet är gjort av mammutben och det tog två år att bygga den svarta fiolen, som är tung och låter mycket ovanligt.

Den lilla mässingsfiolen från 1912 var spelmannen Gustav Hindriks första. En söt fiol med ett gammalt plåster som håller hakstödet på plats.

Folkkonstnär Jemt Olav Perssons konstfiol visas, liksom Bror Hjorts bilder där fiolen i vissa fall spelar en central roll.

Jerk Wermäster har också avbildat fiolen vid flera tillfällen och Olle Hanspers fiolsvit och kopparstick, som inte visats i Rättvik speciellt ofta är några exempel på den omfattande fiolutställningen.

Konstkonsulenterna Jordi Arkö, Lotta Lindbeck och verksamhetsansvarig för Folkmusikens hus Per Gudmundsson, har tillsammans med Dalarnas museum, Rättviks kulturhus och Mörksuggefonden samlat ihop alla konstverk.

Fem fiolmakare visar också sina fioler tillsammans med flera dalmålningar.

Björn Ståbi har i olika tekniker avbildat spelmannen Pål Olle och de får sällskap av Lenny Clarhälls skulptur av Gustaf Päkkos i ett av utställningens rum.

Sommarutställningen består av totalt tre rum Det kommer också att arrangeras en rad olika program kring utställningen bland annat flera konserter och dansprogram.

- Det har varit kul att samla in materialet och alla möten i samband med det. Här blir en spännande blandning av fiolteman, titta bara på den här wellpappfiolen. Musik och konst hör ihop säger Jordi Arkö.

Utställningen pågår till 27 augusti.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons