Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finskrysk varg gör sensation

Annons

En varg som invandrat från Finland har upptäckts i Dalarna. Gästen kan bli räddningen för den hårt inavlade svenska och norska vargstammens framtid.

Det som är så sensationellt, enligt Lidberg, är att vargen sökt sig ned till Mellansverige och Dalarna där den svenska vargstammen håller till. Enstaka vargar från Finland och Ryssland har tidigare invandrat till norra Sverige, men det är ytterst ovanligt att någon lyckats ta sig söderut. Tyngdpunkten i den skandinaviska vargstammen finns nämligen i Värmlands, Dalarnas, Gävleborgs och Örebro län.

Vargstammen består av omkring 150 individer och alla är släkt med varandra. Hela stammen bygger på tre vargar som kom till Sverige från Finland omkring 1980. Inaveln har alltså varit hård och hotar på sikt stammen överlevnad.

Ingen människa har sett vargen men spillning som undersökts har avslöjat vargens härkomst.

I mitten av juli revs en ren på en fäbod öster om Rättvik. En besiktning av renen visade att den dödats av en varg. Spillning i området samlades in, undersöktes och med hjälp av DNA-analys har det konstaterats att den kommer från en varg med ursprung i den finskryska vargstammen.

Vargen försvann under en period i Sverige ungefär samtidigt som den blev fridlyst i slutet av 1960-talet. Vargen var sedan borta under hela 70-talet tills de tre individer som är ursprunget till dagens population kom hit.

TT

Mer läsning

Annons