Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finnveden avvecklar i Vansbro

Annons

- Ett dråpslag för Vansbro, ja, för hela Västerdalarna, kommenterar Metallklubbens ordförande, Lotta Engman.

Företagsledningen hävdar att det är den tuffa konkurrensen med en extrem prispress som tvingat Finnveden att lägga ned en av sina produktionsenheter.

- Varför Vansbro?

- Utvecklingen inom fordonsindustrin har pressat oss till en koncentration av våra verksamhet. Att Vansbro drog en nitlott beror på att enheten har en produktion av äldre snitt, anser Clas Gunneberg, affärsområdeschef för Finnveden Metal Structures.

För en månad sedan varslade företaget tio anställda om avsked. Men Finnveden gick med på fackets krav om att nöja sig med att avskeda nio anställda.

Hur kunde framförhållningen vara så kortsiktig?

- Varslen i maj var resultatet av en lokal översyn i Vansbro. Tisdagens beslut låg på koncernnivå och hade sin grund i ett övergripande framtidsperspektiv, kommenterar Gunneberg.

Finnvedens beslut betyder att produktionen i Vansbro styckas upp i tre andra enheter. Den tyngsta produktionsdelen förläggs till Olofsström. Mora får ta över produktion som motsvarar ett värde på 20 miljoner på årsbasis. Den del som placeras i Polen motsvarar samma ekonomiska värde.

På torsdag ska företaget och facket MBL-förhandla.

- Vi kan givetvis inte förändra nedläggningsbeslutet, men vi ska göra allt som står i vår makt för att hjälpa de anställda så långt det är möjligt, säger Lotta Engman.

Företaget har sagt att anställda på verkstygsgolvet kommer att kunna erbjudas jobb på de orter som Vansbroproduktionen flyttas till.

- Men hur många jobb det blir i verkligheten vet vi inte. Företaget vill säkert pressa in en ökad produktion utan att behöva öka antalet anställda i särskilt stor omfattning, tror Lotta Engman.

Strax före jul blir det under alla förhållanden öde och tomt i de stora fabrikslokalerna i Vansbro. En industriepok avslutas.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons