Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finnby och hamn läggs till som besöksmål i Dalarna inom Ekomuseum Bergslagen

Två nya besöksmål i Dalarna har lagts till i nätverket Ekomuseum Bergslagen. Detta gäller finnbyn Skifsen i Fredriksberg, Ludvika kommun, samt Smedjebackens hamn.
Däremot har Nyhammars bruk, i Ludvika kommun, plockats bort.

Annons
Två nya besöksmål i Dalarna har lagts till i nätverket Ekomuseum Bergslagen. Detta gäller Smedjebackens hamn (till vänster) och  finnbyn Skifsen i Fredriksberg, Ludvika kommun.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

Fikaguide: Här är samtliga kaféer i Dalarna som är med i White Guide – och resten av Sverige

SÅ KÖPER DU PLUS

1986 skapades stiftelsen Ekomuseum Bergslagen som är ett nätverk med ett 60-tal olika platser att besöka, alla på temat industrihistoria. För Dalarnas del gäller detta Ludvika och Smedjebackens kommun.

– Målet är att värna, vårda och visa områdets gemensamma bakgrund som järnproducerande del av Sverige. Ett 30-tal sevärdheter valdes ut som besöksmål och antalet besöksmål har successivt ökat under årens lopp, säger Anna Falkengren, verksamhetschef för stiftelsen Ekomuseum Bergslagen, i ett pressmeddelande.

Det händer att stiftarkommunerna gör en översyn av besöksmålen som man vill ska ingå i Ekomuseum Bergslagen. Detta sker ungefär vart tionde år.

– Från och med mars 2018 ingår inte mindre än 68 miljöer. Sex helt nya och ett utökat besöksmål har tillkommit efter beslut av Ekomuseum Bergslagens styrelse den 2 mars. Två har tagits bort, bland annat Nyhammars bruk som saknar ägare, säger Anna Falkengren.

Läs även: Ekomuseum Bergslagen får ny verksamhetschef: "Hon har en gedigen erfarenhet"

Nya byggnader i Finnbyn Skifsen, Fredriksberg i Ludvika kommun.

De båda nya besöksmålen i Dalarna är följande, med kommentarer från Ekomuseum Bergslagen:

Finnbyn Skifsen i Fredriksberg. "På en plats i skogen vid sjön Skifsen har den ideella föreningen Skifsens vänner byggt upp typiska skogsfinska byggnader som det kan ha sett ut under 1700-talet på samma plats med rökbastu, ria och stolpbod med flera hus".

Kyrkogatan, hamn och hembygdsgård i Smedjebacken är en utvidgning av tidigare Smedjebackens hamn och lokstall. "Platsen är ett levande stråk från Norrbärke hembygdsgård via Kyrkogatan och hamnen med fritidsbåtar, lokstall och ångbåtsbrygga till dagens industri. Tillsammans förmedlar stråket kunskap om platsens historia som knytpunkt och handelsplats för järn och människor samt transportvägar via kanal och järnväg".

Kyrkogatan, hamn och hembygdsgård i Smedjebacken läggs också till i besöksmålen i Dalarna, i nätverket Ekomuseum Bergslagen.

Mer information om Ekomuseum Bergslagen finns på www.ekomuseum.se.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons