Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finländsk valspurt i snöslask

Annons

I snöblandat regn och blåst slutspurtade Finlands politiker på lördagen inför riksdagsvalet. På gator och torg i Helsingfors kämpade kandidater och valarbetare med vädrets makter om väljarnas gunst.

Allt tyder på ett jämnt valresultat mellan de tre största partierna. Statsminister Matti Vanhanen och hans Centerparti är favoriter medan Socialdemokraterna och konservativa Samlingspartiet kämpar om andraplatsen.

På Tresmedersplatsen, det traditionella valkampstorget i centrala Helsingfors, kunde Svenska folkpartiets och De grönas blöta och huttrande valarbetare bara erbjuda tält för anhängarna som skydd mot vädret, medan Samlingspartiet erbjöd lyxen av en hel kaffestuga, proppfylld med lördagsflanerare.

Valnervositetens märks mest hos Socialdemokraterna som kämpar med vikande opinionssiffror men som hoppas att ett högt valdeltagande ska rädda kvar dem i regeringen. Men Finland har haft ett ganska lågt valdeltagande på runt 70 procent de senaste valen, och med tanke på att förhandsröstningen som avslutades tidigare i veckan lockat nästan 30 procent av väljarna är frågan var de återstående väljarna står. De stora valfrågorna har handlat om social trygghet och om hur landet ska försörja den allt större åldrande delen av befolkningen.

Finland har i fyra år styrts av en koalition mellan Centern och Socialdemokraterna samt det lilla liberala Svenska folkpartiet. Nu hoppas Samlingspartiet, som förlorade sin del av regeringsmakten i förra valet 2003, få komma in i värmen igen.

Den senaste opinionsmätningen visar att Centern fortfarande är största parti, men kampen om andraplatsen blir av allt att döma benhård. Över 40 procent av finländarna vill ha en regering med nuvarande sammansättning, men varken Vanhanen eller någon av partiledarkollegerna i Socialdemokraterna och Samlingspartiet har velat antyda vilka de helst skulle vilja regera tillsammans med.

Men den ovissheten är inbyggd i det finländska politiska systemet. På söndag kväll klarnar kanske både vädret och Finlands politiska landskap.

TT

Mer läsning

Annons