Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finländsk soldat dödad i Afghanistan

Annons

En finländsk soldat dödades vid ett bombattentat i nordvästra Afghanistan, uppger Nato-källor i Bryssel.

Uppgifterna från Maimana var förvirrande. Poliskällor talade om flera döda och att en av dem var norsk soldat. Norska försvaret dementerade senare och sade att fyra norska soldater skadades när en sprängladdning exploderade utanför grindarna till det norska militärlägret i Maimana i Faryabprovinsen.

Enligt den finländska huvudstaben patrullerade finländaren och två norska fredsbevarare området till fots då en bomb exploderade vid sidan av vägen, uppger FNB. Finländaren dog av sina skador cirka en timme efter explosionen.

Uppgifterna om antalet skadade norrmän var dock motstridiga. Medan afghanska källor talade om fyra skadade meddelade det norska försvaret att endast två skadats och att de var på väg till sjukhus. Det uppgavs röra sig om lättare skador.

Statsminister Jens Stoltenberg upprepade i en kommentar att det inte är aktuellt att dra tillbaka de norska soldaterna från Afghanistan.

De flesta av de omkring 350 norska soldaterna finns i Faryab-provinsen.

Sverige har cirka 300 soldater i norra Afghanistan. I november 2005 dödades två svenskar i ett attentat. Flera har skadats vid olika tillfällen, senast i april i år.

Bombattentat mot de utländska styrkorna är vanliga och bara under april oskadliggjordes minst sju sprängladdningar riktade mot svensk trupp.

TT

Mer läsning

Annons