Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finländsk miljökritik mot gasledning

Annons

Finländska miljömyndigheter kritiserar den planerade rutten för gasledningen genom Finska viken och Östersjön. Nylands miljöcentral konstaterar i att utlåtande att rutten "inte nödvändigtvis är ofarlig för miljön".

Miljöcentralen, som är en av Finlands 13 regionala miljömyndigheter, fick i höstas uppdraget att samla in medborgarnas, kommunernas och myndigheternas syn på projektet.

Miljöcentralens sammanfattande utredning kritiserar det tysk-ryska bolaget Nord Streams egen utredning av miljökonsekvenserna från projektet framför allt för att den inte slår fast var Finska vikens botten kommer att muddras.

Miljödepartementet konstaterar att det inte är klart hur projektet kommer att påverka miljön i östra Finska viken. Gasledningen från Ryssland till Tyskland kommer att löpa förbi Finland längs en sträcka på knappt 400 kilometer.

Finska vikens havsbotten är ojämn längs den planerade rutten, vilket betyder att bottnen borde plattas ut och fyllas upp. De finländska myndigheterna påpekar att havsbottnen är jämnare söder om den planerade rutten. Havet är också djupare där.

Nord Stream, som ansvarar för gasledningsprojektet, presenterade sin miljökonsekvensutredning i november.

Regionen Nyland omfattar området runt Helsingfors längs Finska Viken.

TT

Mer läsning

Annons