Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finlands regering klar

Annons

Efter utdragna omröstningar inom det finländska Centerpartiet blev landets nya regering klar på tisdagen. Nu saknas bara presidentens godkännande.

Den nya regeringens politiska färg klarnade i förra veckan och i måndags även fördelningen av ministerposterna. Statsminister Matti Vanhanen fortsätter som statsminister men Vanhanen|II har skiftat färg från grönröd till grönblå. Riksdagsvalets vinnare, det konservativa Samlingspartiet, samregerar med Vanhanens Centerparti men för att ge en bärkraftig majoritet i riksdagen ingår även De gröna samt Svenska folkpartiet.

Samlingspartiet är den stora vinnaren med kontroll över flera tunga poster, bland annat utrikes och finans, som partiledaren Jyrki Katainen tar över, samt försvar och undervisning.

Olikt Sverige nomineras ministrarna i en ny finländsk regering av partiernas ledande organ. Alla ministernamn utom Centerns blev klara i måndags.

Det mest kända namnet bland de nya centerministrarna är EU-parlamentarikern Paavo Väyrynen med en lång politisk meritlista, däribland långa perioder som utrikesminister. Denna gång är han minister för utrikeshandel och bistånd.

Centern håller annars en låg profil med tonvikten på miljö, handel och industri.

Det mest överraskande namnet i regeringen var kanske Samlingspartiets Ilkka Kanerva som utrikesminister i stället för förhandstippade Sauli Niinistö, vars personliga popularitet anses ha givit Samlingspartiet valsegern. Han utses i stället troligen till den inflytelserika posten som riksdagens talman och efterträder då en minst lika färgstark politiker, förre statsministern Paavo Lipponen.

Några av Samlingspartiets ministrar har lik i garderoben som överträffar svenska ministrars tillkortakommanden. Kanerva brukar anklagas för att ha varit sovjetisk medlöpare på 1970-talet och hans sex-sms till unga damer har också ruskat om. Kommunikationsminister Suvi Lindén tvingades lämna regeringen 2002 sedan hon som kulturminister beviljat pengar till en golfklubb hon själv var delägare i. Bostadsminister Jan Vapaavuori har rattfylla, misshandel och stöld på meritlistan.

Regeringen blir med sina 20 ministrar den största som Finland haft och det blir trångt när ministrarna ska bänka sig vid statsrådsbordet med president Tarja Halonen som ordförande.

På torsdagen godkänns regeringen formellt av presidenten.

TT

Mer läsning

Annons