Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finlands höger regeringsvinnare

Annons

Statsminister Matti Vanhanen fortsätter att leda Finlands nya regering. Men det är konservativa Samlingspartiet som tar hem maktspelet med de tyngsta ministerposterna.

Även om ministerlistan ännu inte är officiell har så många uppgifter sipprat ut under måndagsförmiddagen att sammansättning och ministernamn i praktiken är klar.

Samlingspartiet presenterade sin ministerlista redan vid lunchtid. Där framkommer att partiledaren Jyrki Katainen tar han om den tunga finansministerposten.

En liten överraskning i listan är att förre partiledaren och finansministern Sauli Niinistö inte som förhandstippat blir utrikesminister, vilket hade varit en tydlig parallell till Carl Bildts utnämning till samma post i Sverige efter alliansens valseger i höstas. Utrikesminister blir i stället Ilkka Kanerva, riksdagsman och tidigare chef för riksdagens bankfullmäktige, medan Niinistö förslås bli riksdagens talman. Kanerva är inte helt oomstridd, sedan han för några år sedan uppgavs ha skickat sexiga sms till unga kvinnliga fotomodeller från sin tjänstemobil.

Samlingspartiet tar nu hand om inrikesfrågor, försvaret, undervisning, kommunikation, bostäder, och vården.

Vanhanen blir självklart kvar som statsminister men partiet håller i övrigt överraskande låg profil med tungvikten på miljö, handel och industri.

De båda största regeringspartierna får därmed åtta ministerposter var medan De gröna och Svenska folkpartiet får dela på resten: De gröna får justitieministerposten samt arbetsdepartementet, medan Sfp får ägna sig åt Europafrågor, invandring, samt kultur och idrott.

Vanhanen väntades presentera regeringen officiellt senare på måndagen. På torsdag godkänns den formellt av president Tarja Halonen.

TT

Mer läsning

Annons