Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finländare fimpar på krogen

Annons

Finland följer på fredagen Sveriges och Norges exempel och förbjuder rökning på krogar och restauranger. Men den finländska röklagen är inte lika sträng.

Krogarna får bygga rökrum där man inte får dricka alkohol. Om de har väl fungerande luftkonditionering har de dessutom kunnat ansöka om undantag för att få fortsätta med en rökavdelning i två år.

Av Helsingfors 2|400 offentliga lokaler har ett 70-tal begärt undantag. Ett 40-tal väntas få dispens på basis av mätresultat.

Mätresultaten har ofta lett till att ingen ansökan gjorts. Många har lämnat in sin ansökan i sista stund och blir tvungna att förbjuda rökning i väntan på dispens.

Ännu färre krogar har sökt om tillstånd för rökrum, i Helsingfors bara ett 20-tal. Det kan bero på att det ännu i vintras var oklart vilka bestämmelser som skulle gälla. Men krogarna kan söka tillstånd för rökrum också senare.

De flesta uteserveringar måste stänga klockan 22, men det blir tillåtet att röka på uteserveringen också efter att den stängt. Men någon uteserveringsboom har inte uppstått, uppger Produkttillsynscentralen som beviljar utskänkningstillstånd.

Liksom i Sverige gick diskussionen het bland rökarna innan lagen ändrades. Ännu kvällen innan rökförbudet trädde i kraft deklarerade inbitna nikotinister på webben att de nu definitivt tänker sluta gå på krogar och kaféer. Andra gladde sig över att kläderna nu äntligen ska sluta lukta askkopp efter krogkvällar och öste beröm över hur väl det fungerar i Sverige.

I en enkät som social- och hälsovårdsministeriet låtit göra var hela 77 procent av de tillfrågade för rökförbudet, medan bara 13 procent motsatte sig det.

Glada blir också de anställda på restaurangerna. En färsk undersökning visar att 72 procent av de anställda utsattes för tobaksrök över fyra timmar om dagen det senaste året. Färre än var tionde servitör kunde helt undvika tobaksrök.

Övervakningen av förbudet inleds mjukt. Till en början ska myndigheterna ha en styrande och rådgivande linje, men vid behov kan krogar bötfällas för brott mot tobaksförbudet.

TT

Mer läsning

Annons