Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finland till ovisst val i blåsväder

Annons

När vallokalerna öppnade i ett strålande soligt men iskallt och blåsigt Helsingfors på söndagsmorgonen hängde några väljare redan på låset.

Utgången av valet, som gäller regeringsmakten de närmaste fyra åren, är oviss. De tre största partierna, Centern, Socialdemokraterna och konservativa Samlingspartiet är jämnstarka. Centern med statsminister Matti Vanhanen i spetsen är dock favorit medan koalitionspartnern Socialdemokraterna kämpar med oppositionspartiet Samlingspartiet om att få vara kvar respektive komma in i den kommande regeringen.

På vallokalen 4A, Finska vuxengymnasiet på Kalevagatan i centrala Helsingfors, var tillströmningen god, berättar valförrättaren Kari Tikkanen för TT.

En dryg timme senare hade närmare hundra väljare gjort sin plikt i skolsalen.

De väljare som TT talade med utanför vallokalen var påfallande inriktade på ett nytt borgerligt regeringsalternativ.

Valdeltagandet bland de 4,3 miljoner röstberättigade finländarna är en nyckelfråga för Socialdemokraterna, som kämpat i motvind opinionsmässigt sedan i höstas. Vackert väder höjer valaktiviteten, men medan vädret var soligt i huvudstaden rapporterades snö och regnrusk från övriga landet.

Till skillnad från tidigare val får partierna fortsätta med valpropaganda även på valdagen. Det var ovisst vilken inverkan det skulle få på valresultatet.

Vallokalerna stänger klockan 19 svensk (20 finländsk tid). Då presenteras resultatet av förhandsröstningen, som omfattar nästan 30 procent av väljarna. Ett mera fullständigt valresultat väntas vid 23-tiden svensk tid.

TT

Mer läsning

Annons