Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmerna där det gäller att välja den lagliga eller olagliga vägen

Annons

Elever från Morkarlbys och Bjäkenbackens skolor i Mora är Sveriges representanter i projektet, som inleddes för några år sedan på Sicilien i Italien.
För att ta itu med våldet i vardagslivet fick sicilianska skolbarn delta i ett videoprojekt på temat lagligt-olagligt.
Eleverna gjorde korta videofilmer för att bearbeta samhällets svårigheter.
Satsningen blev en framgång och Cristina Pantalero, som ledde projektet, tog kontakt med bland annat Britt Marie Meyer på Mora mediaverkstad för att utveckla projektet internationellt.
- Mora bjöds in för att representera Sverige. Övriga länder inom EU som deltar är Österrike, Polen och Nederländerna, berättar Britt Marie Meyer.
Intresset för Mora väcktes av de framgångar ungdomsfilmer från Mora haft på flera internationella festivaler de senaste åren.
Nu är det klart att EU-medel finansierar inspelningarna inom det så kallade Minerva-projektet.
Elever från 10 till 14 år deltar och producerar korta videofilmer på temat lagligt/olagligt i respektive samhälle. Filmerna ska visas i ett utbyte på nätet och ett italienskt bolag, Koala games, ska överföra filmerna till ett tv-spel.
I Mora är det två grupper ur fyra klasser i årskurs åtta vid högstadiet på Morkarlby skola som deltar tillsammans med två klasser i årskurs sex på Bjäkenbacken.
Två lärare i samhällsorienterade ämnen och tre bildlärare handleder förberedande arbetet.
Inför filmarbetet har eleverna i samarbete med SO-lärarna tagit fram olika problem som kan drabba tonåringar i form av frestelsen för snatteri, alkhol och droger.
Därefter har eleverna gjort genomgripande undersökningar och intervjuat polis, läkare, socialarbetare, lärare, personal på ungdomsmottagning, brottsofferjouren och andra berörda.
- Det arbetet har, förutom filmhanteringen, lyft elevernas medvetenhet för problemen och gett dem nya insikter, säger SO-läraren Reine Rydin.
Därefter har bildlärarna tillsammans med eleverna illustrerat karaktärerna till filmerna. En manusgrupp har arbetat fram huvudtemat i filmen som sedan kopplats ihop med flera sidospår på temat lagligt eller olagligt.
Tanken är att filmens huvudperson ska ställas inför olika valsituationer - lagliga eller olagliga alternativ.
Via ett dataspel ska den som spelar bestämma vilket alternativ huvudpersonen ska ta och sedan spelas konsekvensen av valet upp på dataskärmen.
Enligt Britt-Marie Meyer är inspelningstiden fram till senast den 15 maj. Hennes arbetsinsats, cirka 40 procent av en heltid, finansieras av EU-medel. Dessutom har tre nya kameror och annan utrustning köpts in med EU-medel.
Filminspelningarna är början till ett bredare filmutbyte med ungdomarna från de övriga deltagande länderna.
Hans Olander
0250-59 24 32
hans.olander@daltid.se

Mer läsning

Annons