Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmen anmäls

Annons

Titta på:ModemBredband

Filmen

Gabriella Larsson och Sanna Bäck har som projektarbete i trean valt att i Michael Moores-anda granska hur arbetsmiljön och elevdemokratin fungerar på Lugnetgymnasiet. Resultatet är filmen Den upplevda sanningen.

I filmen konstaterar de att arbetsmiljön på skolan är under all kritik. Det är trångt och bullrigt i matsalen, det finns för få studieplatser och grupprum. Men framför allt visar de att elevdemokratin på Lugnetgymnasiet mest handlar om tjusiga formuleringar på papper som inte har bärighet i verkligheten. De flesta elever känner inte till vad som gäller för elevdemokratiarbetet i skolan, forumen för elevmedverkan, klassråd, programråd och skolkonferenser fungerar dåligt.

Innan det var dags för världspremiär på Den upplevda sanningen fick skolledningen se filmen.

- Vi ville ge dem en chans att säga vad de tyckte om filmen, vi ville spela med öppna kort och inte gå bakom ryggen på någon, säger Gabriella.

Skolledningen gav klartecken och förra veckan, på tisdagen, visades filmen på Lugnetgymnasiet. Tre visningar i aulan, samtliga nästan fullsatta. Dagen därpå anmäler rektor Anna-Lena Johnson och skolsköterskan Louise Johansson filmen till samverkansgruppen. De känner sig kränkta över hur de framställts i filmen och upplever det som ett psykosocialt arbetsmiljöproblem.

- Jag blev ensamen inkallad till gymnasiechefen som berättade att vi blivit anmälda för mobbning, att vi kränkt dem på ett personligt plan. Jag fick också besked om att vi inte fick visa filmen mer över huvud taget. Det är ju censur och ett brott mot yttrandefriheten, säger Gabriella.

Gabriella och Sanna är omskakade över hur skolledningen har agerat.

- Vi vet att vi vinklat, att den är subjektiv och vi säger också att det handlar om vår upplevda sanning i filmen. Det vi vill är att lära eleverna att tänka kritiskt och det är väl det som skolan vill att vi ska göra också.

Det har varit mycket diskussioner om skolledningens agerande på Lugnetgymnasiet i veckan. Gabriella och Sanna känner att de har stort stöd från elever och lärare.

- Skolledningen försöker få det till att vi vill åt dem personligen, men under hela vår skoltid har vi jobbat konstruktivt eftersom vi anser att skoldemokrati är viktigt. Och så bemöter de oss på det på det här oprofessionella och destruktiva sättet, i stället för att diskutera sakfrågor.

Berätta om dina erfarenheter av elevdemokrati!

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons