Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmade varg i Gagnef

Annons

Både lodjuret och vargen sågs av flera personer.
– Jag satt vid köksbordet och åt en sen frukost när jag genom ett fönster fick se vargen promenera genom byn, berättar Lennart Finn i Bodarna.

Vargen kom från Magnus Nyströms gård, där Magnus några dagar tidigare fångade ett lodjur i en liten nätfälla.
– När jag kom ut på gården såg jag att det satt ett djur i fällan. När jag kom närmare såg jag att det var ett lodjur som lugnt tittade omkring sig, berättar han.

Magnus, som under vintern fångat flera grävlingar och som för bara någon vecka sedan fångade och avlivade en skabbräv, såg att lodjuret var försett med en radiosändare och kontaktade Grimsö viltforskningsstation. Det ledde till att pejlaren Bo Florén kom till Bodarna för att dels kontrollera sändaren, dels göra en bedömning av vilket djur det handlade om och i vilken kondition djuret var.

– Det var en tvåårig hona, som var vid gott hull. Den uppträdde mycket lugnt i fällan, men försvann kvickt när vi släppte ut den, berättar Magnus, som nu fått besked om att lodjuret varit upp till Djurås och vänt för att just nu följa Daläven i riktning mot södra Dalarna.
Vargen korsade av allt att döma Västerdalälven och sågs på juldagen i Östtjärna.

– Den gick över åkern mellan vårt hus och Folkets hus, berättar Mattias Ekstrand, Östtjärna.
Han hann fram med filmkameran och från farstukvisten filmade han vargen under tre minuter.

– Sedan stängde jag av kameran för att tillsammans med min fru och min mor "bara" studera djuret. Det är ju inte varje dag man ser varg intill bostaden, säger Mattias, som är natur- och jaktintresserad och tidigare haft förmånen att få se bland annat järv.

Några minuter innan vargen filmades i Östtjärna observerades den i grannbyn Överbacka. Så sent som för några veckor sedan observerades en varg i centrala Djurås.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons