Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fildelningslag hotar nätintegritet"

Annons

Förslaget som vill ge artister och filmmakare rätt att få namn på fildelare utgör ett alltför stort hot mot nätsurfares integritet. Det kan missbrukas för att ta reda på vem som gör vad på nätet, säger experter.

Musiker, filmmakare och andra upphovsmän kan snart själva få veta identiteten på personer som gjort olagliga intrång i deras verk på nätet genom så kallad fildelning. Det är innebörden i ett nytt lagförslag som är ute på remiss. Lagen skulle möjliggöra för upphovsmännen att själva driva civilrättsliga mål mot fildelare.

Men från juridiskt håll får förslaget kritik. Dels därför att det innebär en integritetskränkning av den enskilde som kan få sin identitet utlämnad. I dag är de flesta experter överens om att inte ens åklagare kan begära ut identiteten på dem som misstänks för olagliga intrång, eftersom brottet inte anses vara ett tillräckligt grovt för att motivera en så allvarlig kränkning av den enskildes integritet. Men enligt det nya förslaget ska det alltså gå att få fram personuppgifterna utan att ens gå via en åklagare.

Daniel Westman, forskare i rättsinformatik vid Stockholms universitet håller med om att förslaget innebär ett integritetsproblem.

Justitieminister Beatrice Ask vill understryka att förslaget än så länge bara är ute på remiss.

Enligt förslaget blir upphovsmannen skyldig att presentera bevis på att ett intrång gjorts från ett visst internetabonnemang. Sen är det upp till domstolen att göra en bedömning om identiteten på den som äger abonnemanget ska lämnas ut.

Beatrice Ask håller inte med:

TT

Mer läsning

Annons