Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick inte hjälp av SOS

Annons

Tjugo över åtta i onsdags morse åkte förvaltningens Volvo 245 i hög hastighet genom kyrkogården. Två personer satt i bilen och när Volvon stannade vid en grind var det en obekant person som kom ur bilen.

- Då förstod vi att de höll på att stjäla bilen och ringde 112 så snabbt vi kunde, berättar Mattias Johansson.

Operatören på SOS Alarm kopplar inte samtalet vidare till polisen utan säger att de istället ska ringa 114 14. Eftersom det inspelade meddelandet på numret 114 14 säger att det är 112 som ska användas vid pågående brott, ringer personalen 112 igen.

- Även andra gången får vi beskedet att vi ska ringa 114 14. Där får vi stå i kö och kommer fram ungefär 20 minuter efter att vi ringde första gången.

- Ett sådant här samtal kan väl inte missförstås. Man måste ju kunna komma fram till polisen vid en akut situation, säger Gertrud Hjelte.

Upprörda över behandlingen skrev Kyrkogårdsförvaltningens personal ett öppet brev till länspolismästaren redan samma dag.

- All personal ställde upp, vi tycker att det är helt oacceptabelt att det är på det här viset, säger Linnéa Kärvemo.

Matts Johansson är länspolismästare:

- Något måste ha gått snett, en väntetid på 20 minuter är alldeles åt helsike.

Numret 114 14 används för brott som inte är brådskande.

SOS och polisen har en direktlinje mellan sig som ska användas vid pågående brott. Då kopplas samtalet till polisens kommunikationscentral som skickar närmaste bil.

- Samtalet borde ha blivit kopplat till oss. Därmed inte sagt att SOS har gjort fel, det beror på vad den som ringer säger.

Ulrika Bergvall är driftschef på SOS i Dalarna. Hon poängterar att hon inte vet vad som sagts i de aktuella samtalen.

- Men operatörens information beror helt på den som ringer. Många är stressade och berättar nog inte så fullständigt som de tror. Operatören ställer också frågor som "är det ett pågående brott?".

Mattias Johansson ringde det andra samtalet till 112.

- Visst blir man uppjagad när något sådant här händer. Men jag fick inga frågor och hänvisades till 114 14 nästan på en gång. Man tycker att de borde förstå andra gången vi ringer i alla fall.

Bilen hittades på torsdagen i Brunna. De verktyg som stals samtidigt saknas fortfarande.

JOHAN SEGER

Mer läsning

Annons