Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fett foder gör laxen lat"

Annons

-Nu går inte laxen i Dal- älven upp till Dalarna längre, utan det tar stopp i Älvkarleby, säger länsfiske- direktör Ulf Pierrou på länsstyrelsen i Falun.

Här i länet har han dock sett samma tendens hos den öring som släpps ut av kraftbolagen. Och han miss- tänker att det feta fodret kan vara boven i dramat.

-Släpps de här fiskarna ut på våren tycks det som de lever gott på hullet och struntar i att äta under sommaren, säger Pierrou.

Det får till följd att de först börjar bli hungriga när hösten redan här och och födotillgången i vattnet reduceras. Det tros i sin tur kunna resultera i att fisken fryser ihjäl under vintern.

-Återfångsten efter vårutsläpp har visat sig mycket sämre än efter höstutsläpp, konstaterar Ulf Pierrou.

Han framhåller att fodret som används är anpassat till fiskar som ska fileas och inte till utplanteringsfisk. Såväl lax som öring växer sig därigenom för stora, vilket också för med sig problem i anläggningarna där de föds upp.

Mesta fisken sätts ut av kraftbolagen som kompensation för förlorat fiske. Både Per Nyberg och Ulf Pierrou anser nu det vara dags att hela kraftbranschen att gå samman för att hitta en lösning på problemet

-När laxar på upp till 18 centimeter sattes ut var åter-fångsten 16-17 procent. Nu när utsättningsfiskarna mäter minst 24 centimeter har återfångsten sjunkit till tre procent, konstaterar Per Nyberg.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons