Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fetma och stillasittande ökar risken för hjärt-kärlsjukdom – "Det stora hotet är vår livsstil"

Annons

Antalet döda i hjärt-kärlsjukdom i Dalarna har minskat med cirka 300 personer per år under de senaste tio åren. Samtidigt leder mångas livsstil till att riskfaktorer som fetma och stillasittande ökar kraftigt.

Antalet döda i hjärt-kärleksjukdom minskar i Dalarna.Foto: Gorm Kallestad

Det framgång av Hjärt-Lungfondens "Hjärtrapporten 2017" som sammanställer hjärthälsoläget och forskningens framsteg och utmaningar i Sverige."I Sverige har vi en hjärtsjukvård i världsklass och forskningen har bidragit med många viktiga framsteg. Det stora hotet nu är vår livsstil. Det behövs mer kunskap om hur sjukdomarna påverkas av förändrade riskfaktorer", säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i ett pressmeddelande.

Under 2016 dog 1 227 personer av hjärt-kärlsjukdom i Dalarna. Siffran var 1 539 tio år tidigare, år 2006. Det innebär en minskning med med 20 procent men fortfarande är hjärt-kärlsjukdom den vanligaste dödsorsaken i Dalarna.

Stillasittandet dödar i dag lika många som rökningen

Att motion är bra för hälsan men det är först på senare tid som forskningen kunnat visa på faran med stillasittande i sig.

Långvarigt stillasittande ökar risken för hjärt-kärlsjukdom oavsett motionsvanor.

Det kan, enligt Hjärt–Lungfonden, vara förklaring till att andelen unga som drabbas av sjukdomar som hjärtsvikt och stroke, som annars främst drabbar äldre, ökar."Stillasittandet dödar i dag lika många som rökningen gör världen runt och fetma och diabetes ökar dramatiskt. Risken är därför stor att den positiva utvecklingen vänder. För att förhindra det behöver vi kunskapen från forskningen mer än någonsin. Och beslutsfattarna måste lyssna på forskarnas slutsatser", säger Kristina Sparreljung.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons