Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feta grisar och cykelolyckor

Annons

Många kom för att titta på bilderna och för att lyssna till Eva Eriksson. Hon berättade om bakgrunden till sina illustrationer, när utställningen på Ottiila Adelborgmuseet hade vernissage på onsdagskvällen.

Eva Eriksson, som tilldelats årets Ottilia Adelborgpris, har varit verksam som barnboksillustratör sedan 70-talet. Hon har gjort bilderna till böckerna om Max, Lilla syster Kanin, Den vilda bebin - och många, många fler. Hon har ofta illustrerat andra författares böcker, men också skrivit några själv. Dit hör bland annat Malla cyklar, som handlar om en flicka som med sin cykel kör på inte bara en stolpe - utan också en körskollärare.

-Malla handlar om mig själv. När jag var barn och cyklade, sade min mamma "akta så att du inte kör in i stolpen" och "se nu upp så att du inte kör på den där gubben" - och jag tänkte att det ska jag förstås inte göra. Men jag stirrade så intensivt på det jag inte fick köra på - och så körde jag rakt in i det, sade Eva Eriksson.

Hon berättade också att grisar, i synnerhet stora och feta sådana, hör till favoritmotiven, och att boken Fem feta cirkusgrisar av Ulf Nilsson därför var särskilt rolig att illustrera.

Under onsdagen besökte Eva Eriksson också de skolklasser runt om i kommunen, som har röstat fram henne som Ottilia Adelborgpristagare.

Det är nämligen kommunens tredjeklassare som har sista ordet i utnämningen av pristagaren, efter att en jury nominerat tre kandidater.

- Barnen har verkligen jobbat seriöst med det här, och noga studerat de nominerade, berömde Hans-Olov Wieweg, avgående ordförande i kulturnämnden, som öppningstalade på vernissagen.

Vid prisutdelningen i Gagnefs kyrka, som ägde rum i samband med Dalasinfoniettans konsert, passade Eva Eriksson på att rikta ett särskilt tack till barnen.

-Jag är mycket hedrad och tacksam. Särskilt glad är jag eftersom det är barn som utsett mig till pristagare.

- Tack till er, sade hon efter att Håkan Spännar, ordförande i Ottilia Adelborgs vänförening, och Anette Stengård, kultursekreterare i kommunen, överlämnat årets Ottilia Adelborgpris. Priset består, förutom äran, av 20 000 kronor.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons