Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festival med lokal prägel

Annons

Folkmusikfesten inleds med Näktergalkonsert. Den samlar en rad av södra Dalarnas framstående unga spelmän: Karin Hellqvist, Stina Hellqvist, Hanna Lindblom, Hanna Ekström, Kristina Melén, Gustaf Melén och Magnus Zetterlund. De tar sig an säterspelmannen Kers Erik Erssons - även kallad Näktergal - låtskatt och ger den en fräsch nytolkning. Efter konserten blir det spelmansbub i Smedjan med möjligheter att spela, lyssna och dansa.

Lördagen inleds med vallåtar kring Björktjärn, en skogstjärn sex kilometer från Stjärnsund på vägen mot Kloster. Kerstin Lindström, Bernt Lindström, Johanna Bölja Hertzberg, Pia Holmkvist med flera står för hornblåsning och kulning.

Också den sedvanliga bruksmarknaden vid Bruksdammen kommer att gå i musikens tecken med buskspel på området. David Samuelsson inbjuder på lördagseftermiddagen barn i alla åldrar till danslekar i Rörshytte mejeri. I Smedjan blir det eftermiddagskonsert med unga spelmän från Dalarnas spelmansförbund.

På lördagens blir det en helkväll i Smedjan. Korsmora spelmän har premiär, det spelmanslag som bildades i Stjärnsundsbygden i vintras. Medverkar gör också Sandvikens spelmanslag och Säters spelmanslag. Spelmansveteranerna Per Gudmundson och Björn Ståbi gör ett framträdande. Därefter blir det spel och dans natten lång.

Söndagen inleds med en utomhuskonsert med sånggruppen Stjärnklang. Temat för denna musikstund är vatten. Medhavd frukost kan avnjutas i anslutning till konserten, som vid regn hålls i kyrkan.

Näverlappsspelmannen Jan Lundström håller öppet hus på Kafé Gabriel Stierncrona och visar då hur man kan spela låtar på en liten bit björknäver.

På söndagen gör spelmän och blåsare gemensam sak i programmet Hampus August - spelman, violinist, sångare och kornettist i Österby bygdegård. Det blir ett program om det mångsidiga musiklivet i Stjärnsundsbygden vid sekelskiftet 1900. Byblåset och Korsmora spelmän står för musiken och Maria Holmsved för sången. Berättare är Helena Kåks.

Folkmusikfesten avslutas med ett folkmusikaliskt uruppförande med sångare och musiker från Stjärnsundsbygden.

Ett återkommande inslag under helgen blir båtturer med musik. Ångbåten Elise II styrs som vanligt av sjökapten Norström. Folkmusikfesten i Stjärnsund ingår i Folkmusikfest vid nedre Dalälven som 29 juli-28 augusti pågår i tio kommuner i Dalarna, Gästrikland, Uppland och Västmanland.

Mer läsning

Annons