Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festdagar i världsarvet

/
  • Affischerar. Christina Staberg och Anne-Lie Sahlin ser till att alla får veta att det snart är dags för de historiska festdagarna Falun då. Programpunkterna är många i Världsarvet mellan den 28 juni och 1 juli.

Annons

Men han får förstås sällskap av en hel del andra historiska personer när världsarvet Falun visas upp under fyra dagar.

Jämfört med tidigare år är Falun då-programmet lite omöblerat. En tanke har också varit att dra ner antalet aktiviteter något, så att det hela blir lite mer lättöverskådligt.

En liten tjuvstart med guidad busstur i Selma Lagerlöfs spår blir det på onsdagskvällen den 27 juni. Men sedan börjar Falu då som vanligt på Stora torget på torsdagskvällen, den 28 juni. Då får man smakprov ur programmet för de kommande dagarna.

Gruvans dag är flyttad till fredagen och blir en möjlighet att uppleva Linnés 1700-tal med musik, mode, historisk marknad och fest. Dessutom återkommer förra årets succé - tornerspelet.

- Mest för att det är roligt och uppskattat. Men dessutom var tornerspel faktiskt väldigt populärt på 1700-talet, säger Christina Staberg, samordnare för världsarvet och projektledare för Falun då-dagarna.

Nytt är att Stadens dag, lördagen den 30 juni, koncentrerats till en viss del av Falun. I år är det Elsborg och Dikmanska gården som gäller.

- Nästa gång blir det någon annanstans. Det betyder att varje stadsdel inte behöver satsa ordentligt mer än kanske vart tredje år, säger Anne-Lie Sahlin, som också jobbar med Falun då.

I Elsborg blir det bland annat musik och en vandring med dramatiserade inslag. Dikmanska gården, förr den mest välbärgade storborgargården i Falun, har öppet hus.

Kostymtävlingen har i år ersatts med en tävling i Linnés anda. Nu är det "Världsarvets mysigaste trädgårdshörna" som ska utses.

- Det kan vara en balkong, en hel trädgård, en terass eller en berså. Ja, det kan se ut hur som helst, säger Christina Staberg.

Anmälan till kulturföreningen Falun då senast på fredag, den 15 juni, för den som vill vara med i tävlingen.

Festdagarna avslutas på söndagen med bergsmansbygdens dag. Då händer det mycket runt om på gårdar och i historiska miljöer. Inte minst på Svedens gård, där Linnés bröllopsstuga finns.

Den som vill kan vara med på skattjakt mellan bergsmansgårdarna och svara på kluriga frågor med naturvetenskap och Linné i fokus. Och i Sundborn kan barnen gå på upptäcktsfärd med Linné själv (skådespelaren Patrik Johansson) kring Stora och Lilla Hyttnäs.

Högskolan Dalarna är mer involverad i Falun då-dagarna än tidigare.

- Tidigare har vi tagit in föreläsare utifrån. Men nu använder vi de duktiga personer som finns i vårt eget närområdet. De belyser olika aspekter av 1700-talet och Linné, säger Christina Staberg.

Högskolan Dalarna bjuder också in till föredrag och samtal om Världsarvet.

Även kyrkorna i Falun bjuder på aktiviteter under Falun då-dagarna. Det blir konserter, visningar och möjlighet att gå upp i kyrktorn för att se ut över världsarvet.

Hela programmet för Falun då-dagarna kan skrivas ut från hemsidan. www.falunda.se

Mer läsning

Annons