Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feminismen står för renhåriga relationer

Annons

Feministiskt initiativs (Fi) ovänner anklagar feminismen för krig mot männen. Fi sägs liera sig med marxistisk teori och vara en statsfeminism som ansluter sig till makten.

Många kvinnor hävdar denna syn. Är de rädda för sin egen ställning? Vilka har de lierat sig med?

Som kvinna född på 1930-talet har jag både i familjen och arbetslivet upplevt hur kvinnor och deras angelägenheter fått underordna sig männen.

På 60-talet var jag med då både kvinnor och män samarbetade om att få jämställdhet i familje- och arbetsliv. Från 1968 ägnade jag mig åt barnomsorg.

Men trots framsteg har hela tiden kvinnors (och barns) ställning dikterats av den manliga maktstrukturen.

Barnomsorgen fick en underordnad position på socialdepartementet och socialstyrelsen. Likadant var det i kommunerna.

Nu finns en undanskymd förskoleminister på utbildningsdepartementet och barnomsorgen för en nästan hemlig tillvaro på skolverket. Det är nog likadant i kommunerna.

Detta är bara ett av de fenomen som klart visar att inte mycket i grunden har förändrats för kvinnor. Deras positioner i familj och samhälle är fortfarande tjänarnas, och lönerna och arbetsvillkoren är därefter.

Feminism är inte en fråga om att bekämpa män, utan om att arbeta vidare för att kvinnor ska bli rättvist behandlade och belönade. Därför behövs feministiskt initiativ.

Det är inte fråga om extremism utan om ett renhårigt beteende mot kvinnor i relationer, sammanslutningar, arbetsliv och samhälle.

SIV THORSELL

Mer läsning

Annons