Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem skolkök i ny regi

Annons

- Mat är politik, men hur man i detalj tillagar den är inte politik, säger kommunalrådet Dan Westerberg i sitt anförande.

I den nya kostorganisationen vill kommunen separera den strategiska köksenheten från den producerande enheten.

- De bör ligga klart separerade för att på ett opartiskt sätt kunna utföra kvalitetskontroll av produktionen, säger Agneta Ängsås (c).

I den strategiska enheten ska det finnas bland annat dietister som säkerställer de ökade kraven på hantering av livsmedel.

Men drygt 30 köksanställda på Hälsinggårnsskolan, Bjursås skola, Svärdsjö skola, Gruvrisskolan och Britsarvsskolan tror inte alls på den nya organisationen.

I onsdagens tidning krävde representanter från de drabbade skolköken att fullmäktige skulle bordlägga frågan. Kökspersonalen menar att kommunen slår sönder ett mycket väl fungerande samarbete när de ska ingå under Kommunservice i stället.

Kökspersonalen oroar sig för att beslutsvägarna blir längre och krångligare om de ska få Kommunservice som huvudman.

I dag löser de frågor och problem av olika slag direkt med rektor eller lärare.

Dessutom hävdar kökspersonalen att kommunen inte kommer att spara pengar på den nya organisationen. Tvärtom hävdar de att portionspriset kommer att öka.

- Jag tror inte politikerna fattar hur mycket det här kommer att kosta kommunen, sade Ingela Laggar, Bjursås skolkök, då.

Dan Westerberg förklarade i fullmäktige att förslaget är en kompromiss, men tycker att farhågorna är överdrivna.

- Vi hittade inte någon annan huvudman än Kommunservice, men med god styrning ska det fungera. Jag har fullt förtroende för servicenämnden som huvudman för den strategiska enheten, det är det som är det viktiga, säger han.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons