Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem riskgener för diabetes funna

Annons

Forskarna känner nu till fem genvarianter som var för sig ökar risken för typ 2-diabetes, den vanligaste formen av sjukdomen, visar en ny studie.

Forskare i Kanada, Frankrike och England har med avancerad teknik funnit skillnader i enstaka "DNA-bokstäver", så kallade baspar, på nästan 400 000 platser i arvsmassan. De har först studerat 700 kvinnor och män med diabetes och jämfört med lika många som inte har sjukdomen, rapporterar tidningen Nature i sitt senaste nummer. Förändringar som då hittades i arvsmassan och som var vanligare hos dem med diabetes eftersöktes sedan i en grupp med 5 000 patienter.

Johan Rung forskar vid McGill University i Kanada och är doktorand vid institutionen för fysikalisk och analytisk kemi vid Uppsala Universitet. Han har haft huvudansvaret för de avancerade statistiska beräkningarna i studien med över 500 miljoner test. Han berättar om fyra nyfunna genvarianter som ökar risken för typ 2-diabetes och att en tidigare känd variant bekräftats som en risk.

Studien är det första av hela arvsmassan för att finna genvarianter som ökar mottaglighet eller skyddar mot en viss sjukdom.

TT

Mer läsning

Annons