Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem nominerade till kommunens kulturpris

Annons

Den aktuella kvintetten är Jan Hägerman, Nilla Hyllengren, Gunnel Gustavsson, Lennart Jansson samt Erik Svensson.

I detta exklusiva sammanhang är kandidaterna inga direkta nykomlingar. Den gemensamma nämnaren är att samtliga nominerats tidigare år.

"Värstingen" är Norrbärke församlings kantor/körledare, Erik Svensson. Han har föreslagits tre gånger tidigare under årens lopp, 1986, 1998 och 2001. Med blandad framgång ska tilläggas.

Erik Svensson tilldelades kulturpriset när han för första gången nominerades.

Vad regelverket för kulturpriset beträffar finns det inga hinder att priset delas ut flera gånger till samma person eller förening.

Sedan kulturpriset instiftades 1980 har det dock aldrig hänt att någon fått priset mer än en gång.

Att Erik Svensson anses vara den som bör belönas för en andra gång motiveras med bland annat följande motivering; "Hans enormt stora engagemang i bygdens alla körer ..., lägger ner ett ofantligt stort jobb och med sitt lätta och entusiasmerande ledarskap skänker han alla en glädje och lust att sjunga ...".

Jan Hägerman hör också till de populära gestalterna i kommunens kulturliv. Han har funnits på nomineringslistan vid två tillfällen tidigare. Han har personligen aldrig tilldelats priset. Däremot har han fanns han med i sammanhanget när Norrbärke hembygdsförening fick priset 1987.

I år placeras han själv i rampljuset. Inte minst för de 25 år han lagt ned på den årliga tidskriften "Norrbärkebygd". Men förslagsställaren vill förstås också lyfta fram Jan Hägermans engagemang för hembygden.

Nilla Hyllengren som tillsammans med sambon Benny Josefsson driver den populära lilla gården Gåsmossen som erbjuder allt från mat till hantverk och avkoppling har nominerats 1999 och 2002.

Och nu är hon aktuell igen. "Med sin hemslöjd och sin vackra trädgård har hon lockat många människor till bygden." lyder motiveringen.

Den mångsidige Gunnel Gustavsson nominerades 2003 och får nu sin andra nominering. I hennes fall anses hennes egenskaper som sångerska och amatörskådis vara värt priset.

Hon sprider glädje i bygden. Inte minst bland de gamla på Solhöjden som varje sommar bjuds på fest i hennes och makens trädgård.

Ett litet avslöjande bjuder förslagsställaren också på. Nämligen att Gunnel Gustavsson deltagit i en av den berömda filmskaparen Ingemar Bergmans filmer.

Konstnären Lennart Jansson nominerades i fjol och anses vara värd att finnas med på listan i år igen. Hans konstnärsgärning betygsätts som viktig. Bland annat för att hans akvareller ofta är motiv från bygden som också blir historiska dokument om svunna tider.

Att Lennart Jansson dessutom gick i lära hos Johan Ahlbäck anser förslagsställaren är värt att komma ihåg.

Kandidatens kulturgärning utförs dock inte enbart med penseln, utan även med trumpeten som främst tonar ut jazzlåtar.

Tilläggas kan att kulturnämnden inte är låst att välja bland årets nominerade. Ledamöterna har fria händer att lyfta fram någon av de kandidater som nominerats fem år tillbaka i tiden.

Före semestern ska nämnden ha gjort sitt val. Men sedan läggs locket på. Någon gång mot höstkanten presenteras pristagaren.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons