Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem minuter gör skillnad

Annons

Inger jobbar på lönekontoret på Scania i Falun. Hon är en av de tjänstemän som för cirka ett år sedan fick erbjudande att gympa framför sin egen dator.

-Vi var nog en försöksgrupp, berättar hon. Företaget ville att vi skulle testa data-gympa för att se om det var något att ha.

Det tyckte Inger. Hon använder den oftast varje dag - ibland två gånger.

-Fast när jag har som körigast och behöver röra mig som mest, hoppar jag över den av tidsbrist, säger hon och suckar.

När Inger sätter i gång datorn och startar filen med morgongymnastik, visar sig Annelie och Johan som hälsar henne välkommen.

-Ibland gympar jag med Annelie, ibland med Johan. De kör samma program och instruerar hela tiden med ord och handling hur jag ska göra.

De utför tre, fyra enkla övningar som sätter fart på blodet och töjer stela muskler och leder. Övningarna skiftar från vecka till vecka.

Enligt Magnus Hedén som är personalman och friskvårdsamordnare på Scania, är det mest axlar och nacke som de anställda har problem med.

-Fast ändå inte i så stor utsträckning, säger han. Jag tycker det verkar som personalen mår ganska bra.

Scania har eget gym och gymnastiksal för olika aktivieter, där de anställda kan förebygga och förbättra kroppens styrka och uthållighet. Och roa sig förstås.

-Det är också ganska många som är med i någon av våra fritidssektioner med olika typer av verksamhet.

Fysisk hälsa är viktigt. Men hur står det till med den psykiska hälsan på Scania efter varslet och nedläggningen som är på gång?

-Jag kan inte se några radikala skillnader, svarar Hedén. Till en början var det förstås oroligt, men det har lugnat ner sig. Jag tycker stämningen verkar bra.

Föreläsningar, rådgivning och personliga samtal har underlättat tillvaron för många hävdar Hedén.

-Vissa följer med monteringen till Södertälje, andra fortsätter vid bearbetningsavdelningen i annan regi. Vi tror att det löser sig för de allra flesta till slut.

BERIT ZÖLLNER

Mer läsning

Annons