Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feltänkt om små vattenkraftverk

Annons

I det gällande systemet får småskalig och förnybar kraftproduktion ett extra tillskott på cirka 20-25 öre per kilowatttimme vilket lett till att det byggs vindkraft (Äppelbo tre aggregat), biobränsleeldad kraftvärme (Falun nytt kraftvärmeverk) men även att man rustar upp massor av gamla fallhöjder runt om i många småvattendrag.

Vi har sett med glädje att gamla bruksmiljöer och andra industrihistoriska anläggningar som sakta förfallit omhändertas med upprustning av dammar och kraftaggregat. Här har elcertifikaten aktivt bidragit till att ge ny luft under vingarna på uppgivna anläggningsägare.

Här i Bergslagen finns hundratals sådana anläggningar och i stort sett varje by var försörjd av någon lokal småkraftstation som byggdes i början av förra seklet.

Dessa har under de senaste årtionden varit olönsamma och därför har många förfallit. Räddningen i många fall har varit elcertifikaten som vi betalar på vår elräkning och det ska nu i stället överföras på andra kraftslag om man fullföljer budgetöverenskommelsen. Var finns långsiktighet och helhetstänkandet?

Man undrar om de politiker som drivit denna fråga någonsin åkt bil upp genom Västmanland, Värmland och Dalarna och sett alla vackra och industrihistorisk viktiga dämningar, dammluckor, vackra kraftstationer och flottningsrännor med mera.

Det finns många goda exempel på upprustade välhållna unika miljöer runt om i länet, dammen i Grängshammar, Sundborns kraftstation, Ärnäs kraftstation, Rällsjöns kraftstation, Enviken forngärde under renovering, Smedjebackens kraftstation och många många flera. Dessa behöver allt stöd från elcertifikaten.

Tanken att låta allt förfalla och återgå till naturliga vattenvägar är svår att anamma. Det är bara att åka till Sågmyra och titta på eländet från Årbosjön ner till Gopen i så fall.

Vi uppmanar politikerna att tänka om och ta med den småskaliga vattenkraften igen! Det är miljö- och kulturvård av yppersta märke.

CARL-ERIK NYSTRÖM, PER MÖLLER CARL-ERIK NYSTRÖM ÄR ORDFÖRANDE I DALAKRAFT OCH PER MÖLLER ÄR VERKSTÄLLANDE DIREKTÖR I DALAKRAFT.

Mer läsning

Annons