Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felaktiga slutsatser

Annons

Svar till Håkan Tangen,

den 2 februari.

De skillnader som redovisas i många undersökningar beror ofta på att det finns stora skillnader i tjänstepensionsavtalen.

I din insändare tror jag att du har blandat ihop det allmänna pensionssystemet och tjänstepensioner. I det allmänna systemet betalar man in 16 procent till den gemensamma pensionen och 2,5 procent i premiepension som man själv placerar. De här delarna sätts av under hela arbetslivet.

Arbetsgivaravgiften till pensionen är 10,21 procent och betalas in på all inkomst hur hög förtjänst man än har. Resten av avgiften betalar var och en in själv via skattsedeln.

Det finns ett tak för rätten att tjäna in pension som är 7,5 gånger inkomstbasbeloppet som är 44500 kronor alltså 7,5 x 44500 = 333750 kronor per år eller 27813 kronor per månad.

Det innebär att höginkomsttagare är med och betalar in sin del av arbetsgivaravgiften över taket utan att få någon pensionsrätt för det.

Dina slutsatser är fel, det är så att de som tjänar över taket bidrar mera till pensionerna.

Nu när vi tänker höja taken i sjuk- och föräldraförsäkringarna kommer säkert frågan om att höja taket i pensionssystemet att bli en fråga som kommer att diskuteras.

KURT KVARNSTRÖM (S), KRYLBO

Mer läsning

Annons