Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fel personer skriver ut antidepressiva"

/
  • Fler tjejer än killar söker hjälp för depression.

Annons

På barn och ungdomspsykiatrin, BUP, märker man tydligt av den ökade ohälsan hos barn och ungdomar. Mer än en fjärdedel av de som söker hjälp anger oro, ångest eller depression som kontaktorsak.

- Tidigare fanns föreställningen att barn inte blir har depressioner, men det stämmer inte. Det tog tid innan forskningen lärde sig se att barns depressioner ofta tar sig andra uttryck. Barn kan reagera med våldsam ilska, medan vuxna oftast blir melankoliska, säger cheföverläkare Christer Heedh.

Både Kerstin Pennonen, som är vikarierande verksamhetschef för BUP Dalarna, och Christer Heedh är övertygande om att barn behöver närvarande vuxna för att må bra.

- År 2000 gjorde jag en undersökning i Stockholm. Frånvaron av vuxna var barnens största bekymmer när man frågade dem. Det är inga siffror som har minskat, tvärt om, säger Christer Heedh.

- När samhällsförändringar görs så ser man det på barnen. Nu är dagisgrupperna större och det finns färre vuxna i skolan. Det ställer större krav på barnen, säger Kerstin Pennonen.

BUP kan man främst se två stor grupper som behöver hjälp. Dels är det killar mellan 9 och 11 år som bråkar och är utåtagerande, dels är det tjejer i åldern 15-16 år som är deppiga och inåtagerande.

Under förra året gjordes 1 208 nyanmälningar till BUP Dalarna. Oftast är det en orolig förälder som tar kontakt. Först görs alltid ett bedömningssamtal där hela familjen är med.

- Det är jätteviktigt vid behandling av barn att man jobbar tillsammans med föräldrarna, säger Kerstin Pennonen.

Efter det första samtalet sätts olika stöd in. Det kan vara till exempel familjesamtal, individuell terapi eller medicin. Christer Heedh och Kerstin Pennonen menar att den som får antidepressiv medicin också ska ha någon form av terapi.

- Bearbetar det som är jobbigt, det gör man genom samtal. Den biten kan medicinen inte ta hand om, säger Kerstin Pennonen.

- Depression är idag både kraftigt underdiagnosticerat och undermedicinerat, säger Christer Heedh.

Betyder det att man skriver ut för lite anti-depressiva läkemedel till barn och ungdomar?

- Nej, det är inte givna svaret. Men man måste diagnosticera bättre, säger Christer Heedh.

- Det gäller att ta reda på vad det är som gör att barnet är deprimerat. Kan man ändra något i vardagen? säger Kerstin Pennonen.

Christer Heedh är bekymrad över att många personer får antidepressiva mediciner utskrivna av läkare på vårdcentralen.

- Problemet är att de som skriver ut de här medlen inte är de som borde göra det. Fler än hälften av de som skriver ut antidepressiva mediciner är inte specialister, säger han.

Fakta: BUP Dalarna

  • BUP betyder Barn och ungdomspsykiatri.
  • I Dalarna har BUP fem öppenvårdsmottagningar. Dessa finns Avesta, Borlänge, Falun, Ludvika och Mora. Där har man öppet under dagtid och under 2006 gjordes 17 300 besök på öppenvårdsmottagningarna.
  • I Falun finns en akut- och familjenhet som är länsgemensam. Där har man jourberedskap dygnet runt.
  • BUP samarbetar med bland annat skola, socialtjänst och ungdomsmottagning.

Mer läsning

Annons