Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel på brinnande Volvobilar

Annons

Det var fel i material och struktur på bensintanken och tankningsröret som fick bensinånga och utrunnen bensin att fatta eld, när Volvo 440- och Volvo 460-bilar tankades på en Jetstation i Vasa tidigare i år.

Materialen och strukturen gjorde att den elektriska laddningen inte utlöstes tillräckligt snabbt, slår den finländska säkerhetsteknikcentralen Tukes fast i en rapport.

Tukes har låtit Statens tekniska forskningsanstalt undersöka fallet. I utredningen undersöktes den aktuella bensinstationen och en Volvo 460 GL av årsmodell 1994, som var en av bilarna som antändes.

Utredningen visade att bränderna inte orsakades av bensinstationens pumpar. Inte heller bensinen leder elektricitet. Men bensintanken innehöll isoleringsämnen som gjorde att den elektriska laddningen inte utlöstes tillräckligt snabbt. Under vissa omständigheter kan det uppstå en så stor skillnad mellan spänningarna i tankpistolen och bilens skrov att det kan slå gnistor, konstateras i rapporten.

De båda bilmodellerna tillverkades 1988_1996. Vid sex tillfällen samma månad inträffade bränder med de båda modellerna på samma bensinstation. Ytterligare två liknande bränder inträffade på annat håll i Finland. I samtliga fall lyckades bilisterna släcka elden. Inga människor skadades.

Volvos presschef i Finland, Thomas Hallbäck, är skeptisk.

Fallet föranleder inte några vidare åtgärder från Volvos sida.

TT

Mer läsning

Annons