Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel avskeda polis med hatmejl

Annons

Olämpligt, men inte skäl att mista jobbet.

Arbetsdomstolen tar avstånd från hatmejlen från en 45-årig Malmöpolis till kommunalrådet Ilmar Reepalu. Men beslutet om avsked upphävs och polisen får 80 000 kronor i skadestånd.

Våren 2005, när han var polisbefäl i yttre tjänst, skickade han svavelosande e-postmeddelanden hemifrån till Malmös socialdemokratiske kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu och till en hög kommunal tjänsteman. Några formuleringar: "jag vill kräkas på dig ditt jävla sosseas", "fy fan vad jag hatar dig och ditt jävla sosseparti", "kriminelle Mohammed i Rosengård" och "alla jävla blattar".

Polismannen åtalades för hets mot folkgrupp, men friades. Trots det blev han avskedad, eftersom Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd ansåg att han allvarligt skadat förtroendet för polisen.

Polisförbundet protesterade och drev fallet till AD, som i huvudförhandlingen i januari hörde både polismannen och Reepalu.

I onsdagens enhälliga dom kommer AD fram till att polismannen använt sin grundlagsfästa yttrandefrihet. Trots att han presenterade sig som polisbefäl har han agerat som privatperson.

Domstolen anser att formuleringarna "uttrycker missaktning för personer med anspelning på deras etniska ursprung" och att polismannen på ett "otillbörligt, kränkande och hotfullt sätt" angripit mottagarna.

Men mejlen är inte brottsliga och det finns inga anmärkningar mot mannens sätt att sköta jobbet. Därför saknas tillräckliga skäl för avskedande eller uppsägning.

Avskedandet förklaras ogiltigt och staten ska betala 80 000 kronor för kränkning.

Han bekräftar att polismannen i och med domen åter är anställd vid polismyndigheten i Skåne. Men om myndigheten inte vill ha honom finns möjligheten att försöka köpa ut honom.

Polisförbundet noterar nöjt att AD slår fast att yttrandefriheten gäller fullt ut även för poliser.

Förste vice ordförande Lillemor Melin Sving påpekar också att man normalt inte avskedar någon som faktiskt frikänts i domstol.

TT

Mer läsning

Annons