Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fejk news – fyndigt och fantasifullt i nyhetsflödet

Ett snöhotell med 73 rum vid Hundfjället i Sälen. Vilken grej!
Och att SJ slopar slutstationen på en rad sträckor för att bli ännu punktligare. Smart!
Eller att Kommunistiska partiet börjar kalla sig Folkpartiet med en slaktare från Dalarna som toppnamn till riksdagsvalet... Hm, namnet är ju ledigt.

Annons

Läs även: April, april – "Falun invaderar Hofors" och några andra av dagens bästa blåsningar

Att jobba vid nyhetsdesken på påskdagen kräver ett mått av skepsis för den som inte vill ha för mycket ”april, april” i örat.

Som när Skistar skickar ut en pressrelease om att företaget efter den snörika vintern ska flytta 90 000 kubikmeter snö från skidbackarna upp till toppen av Hundfjället i Sälen och bygga ett hotell i anslutning till toppstationen, 35 meter högt med två restauranger.

– Får man drömma så, vi vill gärna tänka att allt är möjligt, och ishotellet i Jukkasjärvi är ju en rolig idé som blivit verklighet, säger Linda Morell som är PR-chef i Sälen. Hon konstaterar att företaget inte brukar aprilskämta, men med rekordmycket snö passade det här riktigt bra.

Även Stöten hänger på dagens datum och meddelar att Sveriges absolut längsta lift ska byggas mellan World Cup-backens toppstation och landningsbanan på den planerade flygplatsen i Sälen.

Maffigt snöhotell i Sälen med 73 rum. April, april.Foto: Skistar

SJ:s nya åtgärdsprogram för att alla tåg ska gå i tid är en annan nyhet i mejlkorgen.

SJ passar på i pressreleasen och hävdar att huvudorsaken till att tåg försenas beror på brister i infrastrukturen, som tågbolaget inte göra så mycket åt. I stället har man kommit på andra åtgärder, som att slopa slutstationen på en rad sträckor, och avgå fem minuter före annonserad tid på sträckor upp till 30 mil. För längre sträckor gäller tio minuter före tidtabell. På mellanstationer kommer därmed antalet minuter före tidtabell att variera. Fniss.

Tåget har gått, eller går inte till slutstationen. April, april.

Kommunistiska Partiet byter namn till nya Folkpartiet? Ett tag funderar faktiskt deskreportern på om det kan vara sant. Partiet ska enligt pressmeddelandet ställa upp i riksdagsvalet med Karl Gustav Nilsson som första namn, slaktare i Tolvsbo. Han finns ju... men nej, partiets pressekreterare Pär Johansson dementerar och säger lite tveksamt april, april.

– Vi ställer inte upp i höstens riksdagsval, men satsar lokalt på flera håll, bland annat i Ludvika där KG är första namn till kommunalvalet, säger Johansson.

När den annars hyfsat lugna påskhelgen krockar med första april så fylls mejlkorgarna av fejk news från företag och organisationer som vill synas genom att skämta.

Karl Gustav Nilsson är slaktare i Tolvsbo. Han ställer inte upp i riksdagsvalet. April, april.Foto: Privat

Vad sägs om:

– Mittuniversitetets forskare har lyckats skapa ett nytt belag som gör att det går att åka på barmark, trots gräs, grus eller asfalt får man samma känsla under skidorna.

– Efter lyckade experiment med artificiell intelligens (AI), både i utställningssyfte och som beslutsfattare, låter Tekniska museet meddela att man till hösten planerar att löpa linan ut och låta hela ledningsgruppen ersättas av en artificiell intelligens.

– Carlsberg lanserar ölteet Öl Grey när den kalla våren sätter käppar i hjulet för uteservering.

– Att färger kan påverka människor starkt är ingen hemlighet, konstaterar SVEFF, en branschorganisation för företag som tillverkar bland annat färg, Att riksdagens plenisal domineras av ljusbeige skapar osäkerhet, trötthet och bristande motivation. Detta riskerar i sin tur att leda till dåliga beslut för Sverige. Det är därför glädjande att man nu beslutat måla om plenisalen i en ceriserosa kulör som har motsatt effekt.

– Som första researrangör i Norden lanserar Apollo nu VR-resor, simulerade resor, som gör att du kan komma iväg när – och hur länge eller kort du vill. Välj bland flera tilläggstjänster och skräddarsy din egen drömresa från 789 kr.

– Kronfågel berättar i ett pressmeddelande att man lagom till sommaren lanserar en svalkande nyhet: Kycklingglass med smak av den älskade rätten Flygande Jacob.

April, april!

Mer läsning

Annons