Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FBI medger intrång i privatliv

Annons

På fredagen medgav FBI att dess agenter brutit mot USA:s lagar och regler gällande personlig integritet vid ett flertal tillfällen.

Man har avlyssnat privata telefonsamtal eller läst e-post och brev för att utreda terrormisstankar - även när man inte haft de tillstånd som krävs. FBI har också tagit reda på vilka tidskrifter och tidningar folk prenumererar på.

FBI-chefen Robert Meuller höll under en presskonferens med om slutsatsen i en rapport från justitiedepartementet, som identifierar "allvarliga procedurfel" i utredningsarbetet.

Rapporten pekar på 22 procedurfel, det vill säga fel i de interna riktlinjerna för tillämpningen av Patriot Act, den lag som ger polisen och säkerhetstjänsterna vittgående befogenheter att kartlägga folks privatliv, en lag som drevs igenom av Bush efter 11 september 2001.

När justitiedepartementets rapport presenterades för kongressen, ledde den till skarpa reaktioner från demokratiska politiker och grupper som värnar om integritetsskyddet.

Inga direkta brott begångna av FBI-agenter uppdagades dock, det var själva rutinerna för underättelsearbetet och hantering av känslig information som brustit.

TT

Mer läsning

Annons