Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Favorit i repris

Annons

Folkmusikmässan, som musikaliskt bygger på folkmusik från Halland och Västergötland, har skrivits av Alf Hambe och Hans Kennemark.

Den var relativt nyskriven när Mockfjärds kantor Karin Andersson för några år sedan "hittade" den i en notkatalog.

- Jag föll för det folkliga och lättsamt glada i musiken och texten. Mässan är väldigt svensk och väldigt människonära, med ingredienser som för tankarna till bland annat Himlaspelet, förklarar Karin, som är glad över att ha så många och så duktiga sångare att kören kan framföra både stora och komplicerade verk.

Mässan utgår från texten om den förlorade sonen och är på sätt och vis en hyllning till skapelsen och den svenska sommaren med vita björkstammar, blommande ängar och smultronbackar.

Kyrkokörens framförande av mässan blev så uppskattad att den nu, några år senare, repriserades. Det skedde på söndagskvällen i Mockfjärds kyrka.

Den drygt 20 sångare starka kören var för kvällen förstärkt med tenorerna Torbjörn Cervin och Jörgen Nahlén. Torbjörn och sopranen Petra Andersson var sångsolister. För musiken svarade Elisabeth Lagergren och Matts Arnberg, båda fiol, Bernt Andersson, gitarr, Mats Ericsson, bas, Odd Maad, flöjt, och Anna-Karin Lisell, orgel. Dirigent var Karin Andersson.

I mittgången dansade Annelie och Lars Kjellersson.

Som liturg och predikant fungerade komminister Jan Svensson.

Omkring 180 personer från hela pastoratet hade samlats i kyrkan. De medverkande fick - utöver långa applåder - var sin ros, som överlämnades av kyrkorådets ordförande Staffan Larsson, komminister Jan Svensson och kyrkvärden Yvonne Nord.

- En musikalisk och visuell högtidsstund, betygsätter Staffan Larsson och ger - symboliskt - kantor Karin Andersson en extra ros för ett brett kyrkomusikaliskt arbete.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons