Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastklämd i fem timmar

Annons

Det var tidigt i söndags morse som 56-åringen åkte till trakterna av Ångens fäbodar för att köra fram ved med sin fyrhjuling. Han åkte in en halvmil efter en mindre "stickväg" och arbetet fortskred enligt planerna.

- Vid åttatiden, när han var färdig med veden, tänkte han passa på att köra ut ved till sitt älgpass. Det var då olyckan hände, berättar en anhörig.

Orsabon hade hunnit ett par hundra meter in i skogen när fyrhjulingen slog runt. Han hamnade på mage under maskinen och en av pedalerna tryckte fast honom i marken. Det visade sig senare att han fått inre skador, bland annat levern, och att flera revben knäckts.

Orsabon befann sig i en mycket allvarlig situation. Olycksplatsen ligger mycket otillgängligt och ytterst få åker in på stickvägen, som oftast är avstängd med en bom.

Trots de allvarliga skadorna försökte Orsabon komma loss. Han grävde med händerna, men marken var för hård.

Timmarna rann iväg. Bland annat observerade Orsabon en korp som började kretsa runt honom i träden.

I tystnaden i skogen hörde Orsabon plötsligt ett ljud.

- Han tyckte det lät som en bildörr som slog igen. Trots att han var osäker om han hört rätt, så började han att ropa på hjälp så högt han orkade, berättar den anhörige.

Ute på den lilla stickvägen hade mycket riktigt en bil parkerats. Tre kvinnor steg ur för att plocka bär. Det var Maria Bruce, hennes mor Rut och systern Anna.

- Vi var ute för att plocka hallon. Tidigare hade vi stannat på flera ställen och svängde slumpmässigt in på stickvägen, berättar Maria Bruce.

- Vi hörde något ljud och trodde först att det var en fågel som lät. Så hörde vi att det var rop på hjälp och började leta oss mot den som ropade. Min syster sprang upp på en kulle och då fick hon se fyrhjulingen. När vi kom fram låg mannen under maskinen.

Kvinnorna larmade omgående räddningstjänsten.

- Vi vågade oss inte på att försöka lyfta fyrhjulingen, eftersom vi inte visste hur allvarligt skadad mannen var. Vi insåg också att vi inte skulle orka flytta maskinen även om vi försökte, men dessbättre kom räddningstjänsten snabbt.

Per-Erik Jonsson ingick i den räddningsstyrka som ryckte ut:

- Trots mannens svåra skador är det här en solskenshistoria. Sannolikheten att någon skulle höra mannens rop på hjälp måste ha varit mikroskopiska, så otillgängligt som han låg, säger han.

- Även om någon saknat mannen och börjat leta, så hade han varit svår att hitta då olycksplatsen låg cirka en kilometer från den plats han parkerat bilen.

Orsabon fördes till Mora lasarett och hans tillstånd uppgavs på måndagseftermiddagen vara stabilt.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons