Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fästingars farlighet kartläggs

Annons

Borrelia, TBE och fästingfeber. Sjukdomarna gör att många människor är rädda för de små blodsugarna. Men nu ska forskare kartlägga i vilken omfattning vi behöver känna skräck.

Professor Pia Forsberg och hennes kolleger vid Universitetssjukhuset i Linköping har som mål att samla in 10|000 fästingar under fem år för en studie. Deras hopp är att människor som haft parasiten ska lägga den i en burk och lämna in den på vårdcentralen. Sedan ska forskarna analysera djuren och ta blodprov på dem som drabbats, berättar Östgöta Correspondentens nätupplaga.

Syftet är att se hur människor reagerar på fästingbett, om de får symptom och hur sjuka de i sådana fall blir.

Studien söker även svar på frågan om hur farliga fästingar är i olika delar av landet. Fästingburen hjärninflammation (TBE) kan tänkas spridas på fler ställen än de redan kända, främst längs ostkusten.

Tidningen och Sveriges Radios program Kropp|&|själ berättar också att sjukdomen fästingfeber är vanligare än vad man trott. En studie i Linköping visar att åtta av tio drabbats. Pia Forsberg tror att det man kallar "sommarinfluensa" många gånger kan vara just fästingfeber.

TT

Mer läsning

Annons