Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastigheter uppköpta

Annons

Som tidningen tidigare berättat har bolaget Solrosen sålt flera välbekanta byggnader med tillhörande mark i Borlänge och Falun till fastighetsbolaget Allokton.

I Borlänge handlar det om byggnaden på Stationsgatan där Swedbank håller till, biblioteksbyggnaden på Sveatorget, Systembolagshuset och en fastighet på Häradsvägen som inrymmer Spektrum och Miljönären.

I Falun handlar det om Holmen och Yttre Åsen som slagits samman till gallerian Solrosen, fastigheten Köpmannen, där McDonalds och Byxshopen ligger, fastigheten Västra Falun och Egnellska huset.

Totalt betalade Allokton 600 miljoner kronor för fastigheterna.

Det avslöjar Alloktons VD Jim Engellau, som har funktionärsuppdrag i ytterligare ett 30-tal fastighetsbolag.

Han har inte några särskilda planer för fastigheterna i Borlänge:

- Nej, inte mer än de som redan finns. Vi har köpt dem för att Borlänge har ett bra och fungerande centrum, ett fint köpcentrum, och ett bra kundunderlag.

- Dessutom är fastigheterna i mycket bra skick, säger han.

Jim Engellau berättar också att bolaget kommer att börsnoteras den 18 december.

Allokton fick tidigare i år kritik i TV 4:s Kalla Fakta som menar att bolaget sysslar med uppvärderingar och överpriser, försäljningar inom koncernen och ett stort risktagande för småtagarna.

Jim Engellau slår i från sig kritiken:

- Det ligger inget i Kalla Faktas påstående. Jag vet inte vad överpriserna skulle bestå av. Sedan är det ju alltid en risk att köpa obligationer.

Han säger att det inte finns några planer på att sälja de nyförvärvade fastigheterna inom de närmaste åren.

- Banken ställer krav som innebär att vi låst in oss på tio år. Före dess kan vi alltså inte sälja fastigheterna i Borlänge och Falun.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons