Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre utan jobb i länet

Annons

Den öppna arbetslösheten i länet har inte på mycket länge varit nere på den nivån den är just nu. I november var tre procent av länets befolkning öppet arbetslös. Lägger vi till de som återfinns i arbetsmarknadsåtgärder växer siffran till sex procent.

- Vi ser också en stark förändring gällande ungdomsarbetslösheten, där vi hade stora problem under våren. Då låg vi högt upp i listan gällande hela riket, men nu återfinns vi i mitten någonstans, säger Leufkens.

Även antalet varsel sjunker stadigt i länet visar sifforna 2006 i jämförelse med föregående år.

Under juli och september i år varslades inte en enda person, vilket är anmärkningsvärt ur positiv synvinkel.

-Förra året hade vi en månad med noll varsel, så även här ser vi en positiv utveckling, säger Leufkens.

Länsarbetsnämnden presenterade även arbetsmarknadsutsikterna i Dalarna till sommaren 2008. Det är utredare Jan Sundqvist som intervjuat 400 arbetsgivare runt om i länet för att få en bild på hur läget ser ut.

-Optimismen bland länets företag är stor, och de ser en ökande efterfrågan på arbetskraft. Främst markant är den bilden inom den privata sektorn, säger Jan Sundqvist.

Fram till hösten 2007 beräknas sysselsättningen i Dalarna att öka med 1800 personer, 1,5 procent, och det följande halvåret fram till sommaren 2008 med ytterligare 900 personer.

Det är mindre och medelstora företag som har ett behov av att anställa mer folk.

-Det finns ett dolt behov av arbetskraft bland små företag i länet, vilket gör att det finns en stor potential för tillväxt, menar Jan Sundqvist.

Utredare Sundqvist har också valt att titta på den demografiska situationen i Dalarna.

-Andelen sysselsatta som är 57 år eller äldre ökar kraftigt. För två år sedan låg Dalarna på åttonde plats bland Sveriges län, men nu är vi tvåa med bara Södermanland framför oss. Behovet av ersättningsrekryteringar kommer att leda till fler och fler bristyrken, då arbetsgivarna inte hittar den kompetens som efterfrågas, menar Jan Sundqvist.

41000 personer i Dalarna kommer att hinna fylla 65 år de närmaste åtta åren. Behovet av ersättningsrekryteringar kommer att vara 24000 personer fram till 2015.

-Vi har 14000 ungdomar i länet som ska ersätta dessa. Främsta tappet sker inom vård och industri, konstaterar Jan Sundqvist.

Brist på rätt kompetens kommer främst att gälla:

Kvalificerade yrken inom teknik och forskning.

Kvalificerade yrken inom vård och omsorg.

På längre sikt kan även hantverksyrken, bygg, yrken inom processindustrin, energi/vatten samt banker och företagstjänster drabbas.

-För ungdomarna som snart ska börja gymnasiet gäller det att välja rätt utbildning. Industri-, bygg-, vård och omsorg är linjer som känns mest rätta för behovet av framtida arbetskraft med rätt kompetens, säger Sundqvist och fortsätter:

-Men kommunerna måste också se till att det blir fler utbildningsplatser på dessa linjer. Vi har krävt det i många år nu, men det är inte många som lyssnat på kraven.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons