Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre regioner löser inte något!

Annons

När hela Ansvarsutredningen ny publicerats är jag ännu mer övertygad än tidigare om att utredningens förslag är mycket landsbygdsfientligt.

Därför har jag svårt att förstå Lars Wennås förtjusning över ett förslag (debattsidan 27/2) som är riggat för storstäderna och Sveriges byråkratiska maktelit. Vinsterna för Dalarna verkar försumbart.

Det som upprör mig mest när jag nu läst igenom hela den färdiga utredningen är:

• Att man inte analyserat hur stora regioner påverkar landsbygden och dess investeringar i infrastruktur och service - se problemen i det stora Västra Götalands landsbygd

• Hela skrivningen präglas av ett von oben-perspektiv där makteliten vill styra Sverige mer effektivt och inte ett dugg bekymrar sig för svenska folkets behov av inflytande

• Att man säger att man inte skall rita kartor men ändå gör det. Dessutom föreslår man att staten skall skaffa tre processledare som skall få folket att gilla 6-9 stora regioner

• Att sjukvårdens påstådda behov skall få styra all samhällsplanering och

• Att Länsstyrelserna skall bli nya överrockar på kommunerna för att se om de kan klara sig själva eller måste slås samman till storkommuner.

Jag har svårt att förstå att en äkta liberal som Wennås kan bejaka denna märkliga filosofi som utredningen gör sig till tolk för men noterar att den liberala riksdagsledamoten Tobias Krantz (SvD 26.2) påstår att utredningsförslagen leder till ökade regionala klyftor och skendemokrati. Jag tror att folkpartiets syn på dessa frågor kommer att förändras när fotfolket i partiet fått säga sin mening. Att riskera att förlora ett kommande val på att skapa storregioner över folks huvuden tror jag inte Reinfeldt vill riskera.

Ansvarsutredningen säger att man vill effektivisera och samordna statens planering och servi-cefunktioner. Detta mål delar jag men jag inte förstå att denna ambition får sin lösning genom att göra den statliga förvaltningens geografiska ansvarsområden anpassade till de 6-9 regionernas yttre gränser. Om man på allvar önskat ta itu med den i många frågor ineffektiva och splittrade statsapparaten borde man i första hand ha föreslagit en omfattande rensning bland statens över 500 olika organ och förordat en radikal departementsreform. Att tro att de nya länsstyrelserna kan lappa ihop täcket i regionerna verkar naivt.

Med utredningens förslag får vi knappast fler poliser på landet, en postverksamhet som anpassas till kundernas behov, fler bättre vägar på landsbygden, en framtidsinriktad arbetsförmedling eller bättre tågtrafik mellan Mora och Stockholm. Om Dalarna som utredningen förordar skulle slås samman till ett storlän med bl.a. Västmanland och Värmland är det osannolikt att Dalarnas problem och behov skulle hamna i fokus.

Vi behöver istället ett system där man kan samverka i landet utan hinderskapande fasta geografiska gränser och krånglig lagstiftning. I vissa frågor bör Dalarna samverka med norska kommuner och regioner och i andra frågor med helt andra bundsförvanter. Detta ser jag som äkta liberala principer.

RONNY SVENSSON (Bildbyline)

Ronny Svensson är framtidsanalytiker. Han är bosatt i Leksand.

www.ronny@smakom.se

Mer läsning

Annons