Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre rapporter om penningtvätt

Annons

Finanspolisen får in färre rapporter om misstänkt penningtvätt. Och trenden oroar polisen.

Under 2006 kom det in 6353 penningtvättrapporter, en minskning med nästan 3000 rapporter jämfört med 2005, konstaterar Finanspolisen i sin årsrapport som TT läst.

Den viktigaste förklaringen är enligt Tommy Kangasvieri att ett företag i växlingsbranschen inte lämnar lika många rapporter längre.

Av de rapporter som kom in under 2006 svarade växlingsföretagen för drygt 3800. Banker och betalningsförmedlingskontor stod för runt 2400 anmälningar.

Efter att en rapport kommit in utreds ärendet av Finanspolisen, och om det finns misstankar går ärendet vidare till exempelvis polisen, Skatteverket eller tullen.

I årsrapporten lyfts bland annat ett fall fram där en man utan årsinkomst och med kopplingar till kriminalitet kunde ta ut tio miljoner kronor i kontanter utan att något skedde.

Penningtvätt betyder att någon försöker få pengar som kommer från brott att se ut som de var ärligt förvärvade.

Den som medverkar till penningtvätt kan dömas till fängelse för penninghäleri. Företag som åsidosätter skyldigheten att granska och anmäla misstänkta transaktioner kan dömas till böter.

Nya regler i lagen om penningtvätt, enligt EU:s tredje penningtvättsdirektiv, väntas träda i kraft den 15 december i år. Ändringarna innebär bland annat skärpta krav på växlingskontor vad gäller granskning av kunder.

TT

Mer läsning

Annons