Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre poliser arbetar i Dalarna

Annons

I går avtackades två poliser i Vansbro som går i pension innan nyår. Förutom dessa två polisinspektörer går dessutom stationsbefälet i Malung i pension. Det innebär att det blir totalt åtta poliser som pensioneras i år i Västerdalarna. Rekrytering pågår för att få fram nya poliser, men det är svårt då få vill jobba ute på landsbygden.

De som går i pension är polisinspektörerna Stig Hübbert och Nils-Erik Edlund som arbetat i Vansbro. Dessutom går Göran Tenn i pension, han har arbetat som stationsbefäl i Malung. Det blev tårta och kaffe för personalen på Vansbro polisstation i samband med avtackandet i går eftermiddag.

Stig Hübbert gick ut polishögskolan år 1969 och arbetade därefter i både Malung och Mora, innan han kom till polisen i Vansbro år 1979. Under hans tid som polis har organisationen genomgått stora förändringar.

-Det var mer lokalt styrt när jag började, nu har det blivit alltmer centralstyrt under Falun. Det är från sambandscentralen i Falun som man skickar ut patrullerna på uppdrag, säger Stig Hübbert som trivts bra med sitt yrkesliv.

-Det har varit bra och varierande, den ena dagen har inte varit den andra lik. Det har varit ett omväxlande arbete och man har träffat mycket folk. Och man har varit uppdaterad hela tiden på lagar och förordningar.

-Nu ska jag njuta av livet och ägna mig åt att sköta om mina fastigheter, samt ägna mig åt jakt och fiske.

Nils-Erik Edlund började som polis 1971 i Nås, året efter började han arbeta i Vansbro.

-De senaste sex åren har jag arbetat fackligt som ordförande i polisförbundet Dalarna, säger Edlund som också uppskattat yrket bland annat för att det varit omväxlande.

Några problem att fylla fritiden framöver lär det inte heller bli för hans del.

- Jag har många fritidsintressen. Jag är både jägare och musiker, säger han.

När dessa tre poliser gått i pension, senast till nyår, blir tio poliser kvar i yttre tjänst inom polisens samordningsområde i Västerdalarna, ett område som omfattar Malung, Sälen och Vansbro.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons