Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre lediga lärarjobb

Annons

Antalet lediga lärarjobb har minskat med 15 procent i år, visar ny statistik.

Kommunerna nonchalerar elevernas rätt till utbildade lärare, hävdar Lärarförbundet.

Under årets första fem månader utannonserades knappt 9|700 lärartjänster i landets grund- och gymnasieskolor. Det var drygt 1|600 färre tjänster än under samma period 2006, enligt Lärarförbundet. Fackförbundets sammanställning bygger på Arbetsmarknadsstyrelsens (AMS) statistik över nyanmälda lediga jobb månad för månad.

Skolverket har pekat på att skolorna har stora rekryteringsbehov och att en stor andel av dem som jobbar som lärare är obehöriga, det vill säga saknar lärarexamen.

"Kommunerna har nu mycket god ekonomi och därmed chansen att genom höjda lärarlöner locka tillbaka många av de utbildade lärare som lämnat skolan. Annonsminskningen är tyvärr ett konkret bevis på att kommunerna värdesätter utbildade lärare mycket lågt", kommenterar Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Preisz i ett pressmeddelande.

Förbundets sammanställning visar att utbudet av lärartjänster varierar kraftigt. I Örebro minskade antalet lediga platser i grund- och gymnasieskolan från 433 i fjol vår till 142 i år, en minskning med 67 procent. I Norrbotten minskade de lediga platserna från 305 till 122, en minskning med 60 procent.

Sju av landets län hade en ökning av antalet lediga tjänster: Södermanland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Gotland, Blekinge och Värmland.

TT

Mer läsning

Annons