Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre klarar kärnämnena i skolan

Annons

De elever som avslutar högstadiet utan att fått godkänt i kärnämnena matte, svenska och engelska har ingen behörighet att börja gymnasieskolan. De måste istället läsa upp kärnämnena vid det individuella programmet.

I Vansbro kommun läser fem procent av flickorna och hela tretton procent av pojkarna vid gymnasieskolans individuella program, vilket är långt över rikssnittet.

- Jag tycker att hela skolsystemet är fel när sextonåringar kommer hit och knappt kan läsa eller räkna, säger Lena Berglund lärare vid det individuella programmet i Vansbro.

Eleverna har lektioner tre dagar i veckan och då handlar det om att förbättra kunskaperna i matte, svenska och engelska. Utöver det har eleverna praktik vid en arbetsplats en till två gånger i veckan.

- Praktiken är väldigt bra för skoltrötta ungdomar. Men när det gäller undervisningen är jag förvånad över de bristfälliga kunskaper som många av eleverna har, säger Lena Berglund.

Enligt Lena Berglund skulle hela skolsystemet behöva göras om. Elever som har svårigheter skulle fångas upp på ett tidigare stadium och gå om en årskurs i stället för att komma till gymnasiet med stora kunskapsluckor.

Att problemen är särskilt stora i Vansbro kommun är dock inget som Lena Berglund är särskilt förvånad över.

- Nej, utbildningsnivån är låg här. Men det gäller att föräldrarna stöttar sina barn i skolarbetet trots att de själva inte har någon utbildning.

SANNA CASSON

Mer läsning

Annons