Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre folk i skidbackarna

Annons

Det går utför för skidnäringen. Säsongens liftkortsförsäljning faller med runt tio procent, enligt en branschexpert. Skälet är den gröna julen i framför allt Sälenfjällen.

Ovädret i fjällen inför påsken _ en av årets absolut viktigaste perioder _ gör Hans Gerremo, vd för Svenska liftanläggningars organisation (SLAO), lite orolig. Skidåkare som tänkt komma över dagen kanske stannar hemma.

Turisterna må invadera fjällvärlden som normalt dessa påskveckor. Det hjälper inte _ säsongen slutar på minus ändå. I alla fall räknat i antal sålda liftkort jämfört med i fjol.

Säsongen kan för den sakens skull inte kallas dålig, tycker han:

Lokalt har det gått riktigt bra, och till och med ökat från fjolårets rusch. Det gäller exempelvis Funäsdalsfjällen i västra Härjedalen och i Västerbotten och Norrbotten.

Metropolen Åre i Jämtland hamnar ungefär på samma nivå som förra året.

Boven är den milda försäsongen i Sälenområdet.

Enligt Mats Årjes, vd i den dominerande skidkoncernen Skistar, har det inledande kärva påskvädret inte orsakat några avbokningar.

Börsnoterade Skistar vill inte lämna en prognos för säsongen. För ett par veckor sedan redovisade Skistar att halvårsvinsten smält samman till 89 miljoner kronor jämfört med 133 miljoner föregående år.

Skistar äger och driver skidanläggningar i Sälen, Åre och Vemdalen samt i norska Trysil och Hemsedal.

TT

Mer läsning

Annons