Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre dog efter hjärtvårdssatsning

Annons

Dödligheten sjönk med en tredjedel bland hjärtinfarktspatienterna när landstinget i Värmland satsade på att modernisera vården. Förbättringen redovisades när Svenska hjärtförbundets vårmöte inleddes i Göteborg.

Uppmärksammad statistik från det landsomfattande registret för hjärtintensivvård fick sjukvårdshuvudmännen i Värmland att reagera och rekrytera kompetenta hjärtläkare för att förändra rutinerna.

Hjärtsjukvården i Halland har genomgått en liknande utveckling.

Generellt pekar Stenestrand på att ballongvidgning i akutskedet både sänker dödligheten och minskar vårdtiden jämfört med behandling med blodproppslösande medel.

De som inte behandlas är oftast äldre patienter över 75 år. Yngre patienter behandlas i 90 procent av fallen, medan bara hälften av de äldre får adekvat behandling. Orsaken kan bland annat vara en komplicerad sjukdomsbild hos äldre patienter.

En annan kontroversiell fråga uppstod när riksregistret visade på risker med läkemedelsavgivande stentar, nät som placeras i blodkärlet vid ballongvidgning. Användningen har därefter sjunkit kraftigt.

Nya lösningar är på gång och en förhoppning är att i framtiden kunna använda material som efter en tid löser upp sig.

Docent Peter Nilsson från Universitetssjukhuset MAS tog vid en pressträff upp riskerna med salt med hänvisning till en ny amerikansk studie. Den visar att reduktion av saltintaget minskade risken att utveckla hjärt-kärlsjukdom med 25_30 procent under en uppföljningstid på 10_15 år. Dödligheten sjönk med 20 procent.

Orsaken tros vara att minskat saltintag också minskar risken för högt blodtryck.

TT

Mer läsning

Annons