Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre bränder 2005

Annons

Fem allvarligare bränder inträffade i kommunen under år 2005: Bostads- och uthusbrand i Gärde i februari, bostadsbrand i Tibble i april, brand i flislager i Insjön i oktober, industribrand vid Trämasen/Limhagen i november och bostadsbrand i Åhl-Tällberg i december. Antalet bränder är något färre än förra året, däremot har automatlarmen rakat i höjden, från 60 förra året till 94 i år.

- Främst handlar det om handhavande fel. Om företagen satsade på larmlagring och larmorganisationer skulle 97 procent av falsklarmen försvinna, säger räddningschef Krister Ejeros.

- Nu kostar det företagen 4000 kronor plus moms varje gång vi tvingas rycka ut i onödan. I London måste företagen ha en person anställd i varje byggnad som har brandkontroll. Så kan det bli här också om det inte blir en skärpning, fortsätter Ejeros.

Statistiken visar också att mellan klockan 12 och 20 på fredagar och lördagar i juli månad fick räddningstjänsten flest larm under 2005.

- Det är då turisterna är här och ju fler människor ju störrer risk att något händer. Det handlar ofta om grillbränder och trafikolyckor.

De senaste årens satsning på sotningsutbildning har dragit ner antalet soteldar.

- Inte en enda som gått kursen har drabbats av sotningseld, det i kombination med sotarmästarens brandskyddskontroll är bra exempel på vår förebyggande verksamhet.

Vidare kan Ejeros konstatera att byggboomen i Leksand innebär mer jobb för räddningstjänsten i form av inspektioner. Ett 80-tal har man gjort tillsammans med samhällsbyggnadskontoret under året.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons