Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre barnfamiljer vräks – i Dalarna berördes tre barn av vräkning i fjol

I samband med totalt 211 vräkningar i fjol förlorade 392 barn sina hem. I Dalarna skedde tre vräkningar, med totalt tre berörda barn, under fjolåret.
Detta visas statistik från Kronofogdemyndigheten som tidningen Hem och Hyra har sammanställt.

Annons
Hem och Hyra rapporterar om att 392 barn förlorade sina hem i samband med totalt 211 vräkningar under fjolåret. I Dalarna skedde tre vräkningar, med totalt tre berörda barn, under fjolåret.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Polisens insatschef för Vasaloppet – Undvik Mora eller räkna med minst dubbelt så lång restid

Lista: De mest jagade skotermärkena i Dalarna – så tjänar du tusenlappar på att sälja eller köpa skoter

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Hem och Hyra skriver i sin artikel att det för tio år sedan, 2008, infördes en nollvision för vräkningar av barnfamiljer. Sedan dess för Kronofogdemyndigheten statistik över vräkningar där barn är inblandade. Hem och Hyra skriver även att sedan nollvisionen infördes så har antalet barn som berörs av vräkningar nästan halverats.

Under 2017 handlade det om 392 barn, som var inblandade i 211 vräkningar. Av dessa barn bodde 262 stycken permanent på adressen. För Dalarnas del var det tre barn som berördes av tre vräkningar. Statistiken visar även att antalet barn som hade sin permanenta bostad hos föräldern som blev vräkt minskade från 273 till 262.

– Vårt mål är att så få barn som möjligt ska bli berörda av en vräkning. Här är dialog mellan hyresvärd, socialtjänst och den berörda familjen något som vi vet ger effekt, säger Kim Jonsson som arbetar med förebyggande verksamhet på Kronofogdemyndigheten, till Hem och Hyra.

Enligt Hem och Hyra är orsaken till de flesta av vräkningarna hyresskulder, där medelskulden är 24 200 kronor. I fyra av tio vräkningar är skulden mindre än 10 000 kronor.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons