Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre återfall med fotboja

Annons

Fångar som slussas ut från ett längre fängelsestraff med fotboja i hemmet återfaller mera sällan i brott.

Andelen återfall i en grupp som fått fotboja var 32 procent lägre än i en jämförbar kontrollgrupp som inte fått denna möjlighet.

Det visar en rapport från Brå (Brottsförebyggande rådet).

Utslussning med fotboja innebär att fången arbetar utanför hemmet på dagtid och deltar i andra aktiviteter, som kan främja hans återanpassning. I övrigt är han skyldig att vistas i hemmet och där råder totalt alkoholförbud, som kontrolleras regelbundet vid hembesök av kriminalvården.

En förutsättning för modellen är att fången har bostad och arbete. Eftersom många fängelsedömda har svårt att få arbete kan kriminalvården ordna sysselsättning under utslussningstiden.

Störst var skillnaden i återfall bland fångar som hade viss, men inte alltför stark kriminell bakgrund. Bland fångarna med fotboja var återfallen där 24 procent jämfört med 43 procent i kontrollgruppen.

"Vi blev positivt överraskade av att skillnaderna var så stora. Möjligen hänger det samman med att modellen har ovanligt starka inslag av stöd och kontroll vid sidan av fotbojan", skriver rapportförfattaren Fredrik Marklund vid Brå i ett pressmeddelande.

TT

Mer läsning

Annons